Türkiye’nin de yeşil konut sertifikası olacak

ÇEVRE Dostu Yeşil Binalar Derneği Başkanı Haluk Sur, Türkiye'nin kentsel dönüşüm sürecinde 8-10 milyon yapı stoğunu yenilemeye hazırlanırken, yeşil binalara yönelmesi gerektiğini önerdi.

Şu anda Türkiye’de yalnızca 22 adet yeşil bina olduğunu ve 70 adet de sertifa için başvuran yapı olduğunu belirten Haluk Sur, yaklaşık 19 milyon konut stoğunun tamamının yeşile dönüştürüldüğünde 500 milyar ile 1 trilyon dolar arasında bir ekonominin ortaya çıkacağını belirtti. Haluk Sur, LEED VE BREAM gibi yurtdışı sertifikasyonlarının maliyetine dikkat çekerek, milli yeşil konut sertifikası için çalışmalara başladıklarını da açıkladı.

20-21 Şubat’ta düzenlenecek Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi öncesinde toplantı düzenleyen Haluk Sur, yeşil binaların günümüzde gittikçe önem kazandığını belirterek, “Çevreci yaklaşım, inşaat malzemelerinin seçimi, binalarda geri dönüştürülen malzeme kullanılmasına kadar yepyeni bir dönemin kapılarını ardına kadar açacak. Yeşil binalar artık tüm dünyada önem kazandı” dedi. Türkiye’nin 8-10 milyon konutun kentsel dönüşümü sürecinde yeşil binalara önem vermesi gerektiğini vurgulayan Haluk Sur, Türkiye’deki yaklaşık 19 milyon konut stoğunun tamamının yeşil bina olarak tekrar inşa edildiğinde, 500 milyar dolar ile 1 trilyon dolar arasında bir ekonominin oluşacağını kaydetti. Haluk Sur, Türkiye’deki yeşil binaların sertifika alabilmek için yurtdışındaki LEED, BREAM gibi kuruluşlara başvurduğunu dile getirerek, şöyle konuştu: “Eğer yurtdışındaki sertifikasyonla ilerlersek, bu yıllık 9-10 milyar dolarlık bir kaynak çıkışına sebep olacak. Sertifikasyon başvuruları binanın büyüklüğüne göre değişiyor. Başvuru bedeli 3 bin dolar ile 25 bin dolar arasında değişiyor ve diğer giderlerle birlikte 30 bin dolara kadar çıkabiliyor. 25 bin metrekarelik bir ofis binası için bu bedel isteniyor. Biz de Türkiye’de ilk yeşil konut sertifikasyonunu başlatmak için çalışıyoruz. Milli yeşil konut sertifamız için devletin ilgili birimleriyle görüşmeler halindeyiz.”

Yeşil binalar zirvesi yapılıyor

TÜRKİYE’de yeşil binaların önemine dikkat çekmek amacıyla 20-21 Şubat tarihleri arasında uluslararası yeşil binalar zirvesi düzenlenecek. İki gün sürecek zirvenin açılış konuşmasını Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar yapacak. Zirvenin ikinci gününde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, açılış konuşması yapacak ve zirvede konunun uzmanı 30’u aşkın konuşmacı yer alacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın