SARAT – Türkiye’nin Arkeolojik Varlıklarının Korunması Projesi, Europa Nostra Ödülü’nü Aldı

2020 Avrupa Birliği Kültürel Miras Ödülü / Europa Nostra Ödülü'nün kazananları açıklandı. SARAT - Türkiye'nin Arkeolojik Varlıklarının Korunması Projesi, "Beceri Geliştirme ve Farkındalık Yaratma" kategorisinde ödül alan projelerden oldu.

SARAT, “Türkiye’nin Arkeolojik Varlıklarının Korunması” (Safeguarding Archaeological Assets of Turkey), Türkiye’nin zengin, çeşitli ve zaman zaman tehdit altında olan arkeolojik mirasının korunması ve değer verilmesi yönünde dikkate değer bir etki yaratmış bir eğitim ve farkındalık projesi.

Kültürel miras uzmanlarında, ilgili meslek gruplarında ve genel toplum düzeyinde bilgi, beceri ve farkındalığın artırılması amacıyla birbiriyle bağlantılı dört farklı program yürüten SARAT Projesi, Ankara İngiliz Arkeoloji Enstitüsü’nün (BIAA) başkanlığında, Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED) ve Uluslararası Müzeler Konseyi İngiltere şubesi (ICOM UK) ortaklığıyla hayata geçirildi. Nisan 2017’den Mart 2020’ye kadar devam eden üç yıllık SARAT Projesi, British Council ve İngiltere Dijital, Kültür, Medya ve Spor Bakanlığı’nın yönetimindeki İngiltere Kültürel Koruma Fonu (The United Kingdom Cultural Protection Fund) tarafından desteklendi.

SARAT’ın dört ana faaliyeti: 20 dersten oluşan, dili Türkçe olan ve kültürel mirasa yönelik afet yönetimi ve acil durumlara hazırlık konularının işlendiği “Arkeolojik Varlıkların Korunması ve Kurtarılması” online sertifika programı; Türkiye’de toplumun arkeoloji algısına yönelik kamuoyu araştırması ve ardından araştırma sonuçlarının ve toplumların yaşamında kültürel mirasın daha fazla yer almasına yönelik fikirlerin paylaşıldığı “Yerelde Arkeoloji” toplantıları; arkeoloji haberlerinin kalitesini ve doğruluğunu artırmaya yönelik “Gazeteci Atölyeleri”; ve son olarak Türkiye’de kayıtlı eski eser koleksiyoncularıyla görüşmeler. Bu görüşmelerin amacı yağma ve ticaretin arkeolojik eserlere verdiği zarar ve arkeolojik verinin bilimsel değeri konusunda farkındalığı artırmak.

Avrupa’dan ve dünyanın diğer yerlerinden kültürel miras dostu ve destekçisi vatandaşlar buradan çevrimiçi oy vererek Halk Ödülü seçmelerine katılabilirler ve kendi ülkelerinden veya başka ülkelerden ödül sahipleri arasından en beğendiklerine destek olarak bu yılın Halk Ödülü sahibini belirleyebilirler. Halk Ödülü seçimi sonucu yaz sonunda duyurulacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın