Türkiye’nin 5 Kültür Varlığı Daha UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde

Türkiye'nin 2019 yılında 78 olan kültür varlığı sayısı 83'e yükseldi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca UNESCO’ya sunulan ve dünya mirası olmanın ilk adımı olan geçici listeye kaydedilen "Beypazarı Tarihi Kenti-Ankara", "İzmir Tarihi Liman Kenti-İzmir", "Karatepe-Arslantaş Arkeolojik Alanı-Osmaniye", "Koramaz Vadisi-Kayseri" ile "Zerzevan Kalesi ve Mithraeum-Diyarbakır" Türkiye’nin listedeki yeni kültür varlıkları oldu.

UNESCO’nun 1972 tarihli Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme kapsamında oluşturulan UNESCO Dünya Mirası Listesinde toplam 1121 miras alanı yer alıyor. Türkiye’nin anılan listede 16’sı kültürel, 2’si karma olmak üzere 18 miras yer alıyor.

Dünya Mirası Komitesi tarafından UNESCO Dünya Mirası Listesine kaydedilen mirasların yanı sıra anılan listeye önerilmesi öngörülen ancak henüz adaylık süreçleri tamamlanmayan miraslardan oluşan ve ulusal bir envanter niteliğinde olan UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi bulunuyor.

Türkiye’nin Geçici Listeye kayıtlı aday miras alanı yapılan son güncellemeyle 83 oldu.

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu

Yapılan incelemelerle UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine 5 yeni miras alanı daha eklendi:

-İzmir Tarihi Liman Şehri (İzmir)
-Koramaz Vadisi (Kayseri)
-Zerzevan Kalesi ve Mithraeum (Diyarbakır)
Karatepe Aslantaş Arkeolojik Alanı (Osmaniye)
-Beypazarı Tarihi Kenti (Ankara)

UNESCO Dünya Mirası Merkezi tarafından Geçici Listeye kaydedilmesi benimsenen miras alanlarıyla ilgili karar Dünya Mirası Komitesi 44. Oturumunda onaylanacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın