Türkiye’den Afrodisyas UNESCO Dünya Mirası Listesine Girdi

Aydın Karacasu'daki tarihi kentte yer alan tapınak, millattan önce üçüncü yüzyıldan kalma. Çevresinde mermer ocakları bulunan antik kentin heykeltraş sanatında tüm Akdeniz havasını etkilediği biliniyor.

UNESCO 41. Dünya Miras Komitesi toplantısı, Polonya’nın Krakow şehrinde gerçekleştirildi. Toplantıda alınan kararla, Aydın’ın Karacasu ilçesindeki Afrodisyas UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdi.

UNESCO Türkiye’nin sitesinde Afrodisyas Antik Kenti’nin Yunan-Roma dönemi mimari ve kent özelliklerini çok iyi yansıtan bir yerleşim yeri olduğu belirtiliyor.

Kentteki Afrodit Tapınağı milattan önce üçüncü yüzyıla, kentin kendisi ise bir yüzyıl sonraya dayanıyor. Bölge, Afrodisyas Arkeolojik Kenti ve kentin kuzeyindeki mermer ocaklarından oluşuyor. Zenginliği ise mermer ocaklarından geliyor.

UNESCO Türkiye’nin sitesinde kentin özelliklerinden en önemlisinin varlık alanı içinde bulunan ocaklardan çıkartılan mermerden yerel okullarca işlenen heykeltıraşlık eserlerinin yayıldığı Akdeniz havzasında bıraktığı derin kültürel etki olduğu kaydediliyor.

Türkiye’den sayı 17 oldu

Afrodisias Arkeolojik Kenti’nde tapınaklar, bir tiyatro, bir toplanma yeri ve iki hamam bulunuyor.

Afrodisias ile birlikte Türkiye’nin Dünya Mirası Listesi’ndeki varlık sayısı 17 oldu.

Afrodisyas Arkeolojik Alanı’yla birlikte yeryüzünden 10 kültürel alan daha listeye eklendi.

Etiketler

Bir yanıt yazın