Türkiye’de köy sayısı azalacak

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz, ''Büyükşehir yasası nedeniyle Türkiye'de 34 bin 522 olan köy sayısı, 18 bin 201'e düşecek'' dedi.

Akdeniz, beraberinde bazı köy ve mahalle muhtarlarıyla birlikte Ordu 19 Eylül Gazeteciler Derneğini ziyaret etti.

Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Akdeniz, 2014 yılında yapılacak mahalli seçimlerde vatandaşların 18 bin 201 köyde muhtarlık seçimi için sandık başına gideceğini söyledi.

Türkiye’de en çok nüfusa sahip köylerin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer almasına karşın, en az nüfusa sahip köylerinde yine aynı bölgelerde yer aldığına işaret eden Akdeniz, şöyle konuştu:

”Nüfus dağılımı bakımından Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin iki sorunu tezat yaşayan bir bölge olarak görüyoruz. Baktığımız zaman Türkiye’de nüfusu en fazla olan köy 5 bin 600 nüfuslu Hakkari’nin Şemdinli ilçesine bağlı Geriçen köyü. Dolaysıyla istatistiklere göre sıralama da en fazla nüfusu sahip köyler Hakkari’nin Şemdinli ve Yüksekova ilçelerine bağlı köyler. Ancak yine istatistiklere göre nüfusu en az olan köylerde Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesin de yer alıyor. Bu gerçekten ilginç bir tezat.”

Büyükşehir yasası nedeniyle Türkiye’de 34 bin 522 olan köy sayısının, 18 bin 201’e düşeceğini anlatan Akdeniz, ”Bu anlamda biz köylerdeki yapılaşmanın daha toplu bir hale gelmesini arzu ediyoruz. Çünkü dağınık yapılaşmalarda o köylere hizmet götürmek zor oluyor. TOKİ’nin tarım köy projesi var. 23 ilde bunun çalışması başladı. Söz konusu çalışmayla köylere toplu konutlar inşa ediliyor. Projenin biz her açıdan çok yararlı olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Etiketler

Bir yanıt yazın