Türkiye ve İsviçreli Mimarlardan Luzern Gölü’nde Yüzen Etkinlik Platformu

Mimarlık ofisi "dolmuş Architekten" tarafından tasarlanan yüzen etkinlik platformu "Seerose" bitme aşamasında.

Nilüferi andıran etkinlik platformu 29 Mayısʼta kapılarını ziyaretçilere açıyor. “Seerose” 1 Ağustosʼta Başbakan Simonetta Somarugaʼnın katılımıyla düzenlenen ülkenin kuruluş bayramı resmi törenine de ev sahipliği yapacak. Platform Türkiye ve İsviçreli mimarlar Gani Turunc ve Cédric von Däniken tarafından kurulan genç mimarlık ofisi ʻʻdolmuş Architekten” tarafından tasarlandı.

Luzern gölü ve çevresi İsviçreʼnin turizmle tanışan ilk bölgesi. 200 yıl önce faaliyete geçen Rigi Dağı Misafirhanesi ülkenin ilk dağ turizm tesisi olarak kabul ediliyor. Bölgenin vazgeçilmez ekonomik kaynakları arasında olan turizmin önemine dikkat çekmek amacıyla beş ay sürecek festivalin startı 29 Mayısʼta veriliyor. 2013 yılında açılan mimari fikir yarışmasında birinci seçilen “Seerose” projesi yüzen bir etkinlik platformu. Luzern gölünün değişik kıyı kentlerinde demir atıp, kültürel ve sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapacak. Ülkenin tanınmış komedyeni Viktor Giacobboʼnun da aralarında bulunduğu ulusal ve yerel sanatçılar tiyatro, dans, sinema, müzik gibi dallarda performanslarıyla izleyicisiyle buluşacak.

Tasarımcıları Gani Turunç ve Cédric von Däniken projeyi kısa vadeli bir turizm etkinliği çerçevesinde kulanılmasından dolayı bir “kulis mimarisi” olarak tanımlıyor. Mimari tasarım süreçlerinde alışılmadık olan bu “kısa ömürlü” olma durumuna turizm yapılarında sık rastlanan sembolizme vurgu yaparak cevap arıyor. Yerel edebiyatta önemli yer alan “seerose” yani “nilüfer” metaforu bir iletişim aracı olarak kullanılıyor. Platform, heykelsi algısıyla etkinliklere dikkat çekmeyi hedefliyor. Merkezinde bulunan amfitiyatro, konser, sinema ve dans gibi etkilikler için düzenlendi. Amfitiyatro bölümü yağış ve güneşten korunmak için yaprak şeklinde düzenlenmiş mekanizma ile kapanacak biçimde tasarlandı. Alt katta öngörülen kamusal alanda yerleştirilen seyir terası ve kafe ise göl ile dağ manzarasında dinlenmek için olanak sunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın