Türkiye Tasarım Haftası’nın Ardından

Türkiye Tasarım Haftası, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde 8-12 Kasım arasında gerçekleşti. Kaçıranlar için kısaca, "Design Week"te neler vardı yazdık.

Bu yıl “Tasarımın Potansiyeli” temasıyla ikinicisi düzenlenen “Türkiye Tasarım Haftası”, İstanbul-Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde 8 Kasım’da başladı. 12 Kasım’a kadar devam eden etkinlikte birçok konuşmacı, sergi ve atölye bir aradaydı. T.C Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) tarafından düzenlenen etkinlik, yerli tasarımcıları dünyaya tanıttı ve tasarımın etkisini yurt içinde öne çıkartarak ekonomiye etkisine dikkat çekti.

Endüstriyel tasarım, moda, görsel iletişim tasarımı, mobilya tasarımı, mimari tasarım gibi birçok alandan tasarımcıyı buluşturan etkinlik aynı zamanda üniversiteleri ve öğrencileri de ağırlayarak tasarım eğitimi ile olan ilişkilere odaklandı.

Konuk Ülke: Finlandiya

Tasarımın Kuzey’deki temsilcisi Finlandiya da bu sene Tasarım Haftası’nda konuk ülke olarak yer aldı. Finlandiya’dan tasarımcılar ve konuşmacıların da bulunduğu etkinlikler Tasarım Haftası’nın yoğun programında göze çarpanlar arasındaydı.

Konuşmalar

Türkiye Tasarım Haftası’nda geniş yer kaplayan panel ve konferanslar iki ayrı mekânda gerçekleşti. Bunlardan birincisi kayıt alanından hemen sonra yer alan “Ana Sahne” ve sergi katında bulunan “Design Talks” sahnesi. Etkinlik boyunca gerçekleşen olan konuşmalara ve gün gün programa buradan ulaşabilirsiniz.

Sergiler

Melike Altınışık’ın “Kabuktaki Hareket” işi ana mekânın hemen girişinde yer alıyordu. Farklı malzemeleri bilgisayar teknolojileri ile buluşturan Melike Altınışık bu çalışmasında “süreklilik” kavramını farklı form denemeleri üzerinden yorumluyordu.

Karşılama alanından sağ koridora doğru devam edildiğinde ise üniversitelerin tasarım bölümü öğrencilerinin işlerini yan yana bulunuyordu. Farklı tasarım disiplinlerinden farklı çalışmaların yer aldığı standlarda, tasarım sürecine ve eğitimine dair bazı önemli noktalar ele alındı. Ayrıca tasarımların sahibi öğrenciler de standlarda meraklılarına bilgi vermek için hazır bulunuyordu.

Bilgi Üniversitesi, Endüstri Ürünleri Tasarımı öğrencilerinin düzenlediği “Tasarım’da Çırak Olmak: Kapalıçarşı” sergisi, akademi ve üretimin arakesitine odaklanıyordu. Usta-çırak geleneğinin bir yansıması olan bu sergideki işler, yerli üreticilerin tezgâhından ve henüz ikinci sınıfta olan öğrencilerin tasarım süzgecinden geçerek bizlere ulaşıyordu.

Bilgi Üniversitesi’nin hemen yanındaki komşusu ise Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ydi. 91.yılını kutlayan Grafik Tasarım bölümünün “Seçilmiş İşler” sergisinde, öğrencilerin ellerinden çıkan afişler, yazı karakteri tasarımları ve kitaplar yer alıyordu.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümü son sınıf öğrencilerinin işlerinin bulunduğu sergi bir kez daha tasarım bilgisinin nasıl gerçeğe ve üretime geçtiğini bizlere aktardı. ISUZU ile iş birliği içerisinde yürütülen projenin çıktıları, maketler ve sunum posterleri “Endüstri için Geleceğin Senaryoları” sergisi kapsamında bizlerle buluştu.

“Tasarım Haftası Türkiye”nin en çok ilgi gören sergilerinden biri olan “Türk Tasarımının Genetik Kodları” gelenekten bugüne bir köprü kuruyordu. Sergide yer alan tasarımcılar, sanat ve zanaat arasındaki ince çizgiyi, alışkanlıklarımızı ve yaşantılarımızı tasarladıkları ürünler aracılığıyla bizlere aktardı. Kuratörlüğünü Gencer Uçar’ın üstlendiği sergi “günden güne”, “elden ele” ve “biz bize” olmak üzere 3 ana başlık altında incelendi.

Tasarım Haftası’nın ana odaklarından biri olan genç tasarımcıların katıldığı, 2008’den beri yapılan ve bu sene 6.sı düzenlenen “Design Turkey” yarışması kazananları da etkinlik kapsamında ödüllerine kavuştu.Ve yarışmaya katılan projeler de yine burada sergilendi. 

Serginin devamında, bir alt katın girişinde, merdivenlerden aşağı inerken; Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması’nın 25. yıl finalistleri ziyaretçileri karşıladı. Yarışma, bu sene de genç tasarımcıları tanıtmak gibi bir görev üstlenmiş oldu.

Yarışmalar

Tasarım Haftası’ndaki sergilerin yanı sıra, yakın zamanda tamamlanmış yarışmalar da etkinlik kapsamındaydı. Birçok yarışmanın, öğrenci ve profesyonel kategorilerinde finale kalan işler sergilendi.

Atölyeler

Farklı disiplinlerden birçok katılımcıyı ağırlayan atölyelerde, tasarım kavramı bütüncül olarak ele alındı. Profesyonel yürütücüler eşliğinde gerçekleştirilen atölyeler güncel ve farklı tasarım fikirlerini ortak bir platforma taşıdı. Tasarım Haftası boyunca yapılan atölyelerin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın