Türkiye gayrimenkulde Avrupa’ya damgasını vurdu

Gayrimenkul sektörünün dünyanın en prestijli ödülleri arasında kabul edilen International Property Awards'ın Avrupa ayağında Türk mimarları ve gayrimenkul şirketleri damgasını vurdu. Türkiye'den 9 proje dünya finalinde yarışmaya hak kazandı.

Türkiye ekonomisinin dinamosu gayrimenkul sektörü Avrupa’ya damgasını vurdu. Türk mimarları ve inşaat şirketleri Avrupa’lı meslektaşlarını geride bırakarak, gayrimenkul sektöründe Türkiye’nin Avrupa ve dünyada gayrimenkul sektöründe söz sahibi ülke olduğunu gösterdi.

Google, Bloomberg Televizyonu ve The New York Times sponsorluğunda düzenlenen dünyanın en önemli gayrimenkul yarışması Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri 2011 sonuçları 23 Eylül’de Londra’da The Park Lane Hotel’de düzenlenen törende açıklandı.

26 farklı kategoride 21 ülkeden yüzlerce projenin yarıştığı International Property Awards’ın (Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri) Avrupa ayağı European Property Awards’da (Avrupa Gayrimenkul Ödüleri) 17 kategoride Türkiye’den 38 proje ödüle değer bulunarak ödüllerini aldı.

Ayrıca Türkiye’den 9 proje kendi kategorilerinde “Avrupa’nın En İyisi” seçilerek, 12 Aralık’ta Londra’da yapılacak finalde, “Dünya’nın En İyisi” olabilmek için yarışacak.

Dünya finalinde Asya Pasifik, ABD, Avrupa ve Arap Yarım Adası’nın en iyileri ile yarışacak olan “Avrupa’nın En İyisi” unvanına sahip 9 Türk projesi arasından dünyanın en iyilerinin de çıkması bekleniyor. Dünya Finalinde yarışacak 9 Türk projesi, Masion T, Nilüfer Residences, Ekopark İstanbul, Sarphan FinansPark, TAO Tower, MHP Ankara Merkez Binası, Magic Ice Buz Müzesi, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı ve Mall of İstanbul’dan oluşuyor.

Ayrıca organizasyonda, Sinpaş GYO’nun Bosphorus City, Mimarlar Workshop tarafından tasarlanan Ottoman Gayrimenkul’ün Ottomare, Astaş Gayrimenkul’ün Maçka Residence, Çamoğlu Mimarlık tarafından projelendirilen Country Life, yine Hakan Kıran Mimarlık imzasını taşıyan Selin Yapı tarafından inşa edilen Rings İstanbul, Suyabatmaz Mimarlık’ın Güneşli Tower projeleri de ödül aldı.

European Proparty Awards’da dünya finaline kalan projelerin dışında onlarca projede farklı kategorilerde ödül aldı. Organizasyonda Türkiye 17 kategoride 38 projeyle en çok ödül kazanan ülke olurken, Türkiye’yi, 17 kategoride 26 projeyle ödül alan Güney Kıbrıs takip etti.

Geçtiğimiz yıl Türkiye’den az sayıda firmanın katıldığı, International Property Awards’da Türkiye’den iki farklı kategoride Varyap Meridian ile Autopia projeleri dünyanın en iyileri arasına girebilmek için yarışmıştı. “Dünya’nın en En İyi Mimari Proje”si ödülünü kazanan Varyap Meridian, Türkiye’den daha çok projenin yarışmaya katılmasına da öncülük etmiş oldu. Bu yıl 21 ülkeden projelerin katıldığı Europen Property Awards’da Türkiye 17 kategoride 38 projeyle ödül toplarken, Türkiye’yi Güney Kıbrıs takip etti. Kıbrıs 17 kategoride, 26 projesiyle ödül alırken, 5 projesi dünya finalinde yarışacak. Belçika, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Litvanya, Slovakya gibi ülkeler ise birer projeyle dünya finalinde temsil edilecek.

International Property Awards Jüri Başkanı Helen Shield de, Türkiye’nin başarısının tesadüf olmadığına işaret ederek, Türkiye’deki mimarları ve proje geliştiricilerin profesyonelliklerini göstererek, en çok ödül kazanan ülke olarak ön plana çıktığını ifade etti.

Sektör temsilcileri, Türkiye’nin projeleriyle, mimari tasarımlarıyla, uluslararası arenada boy göstermesinin hem ülke tanıtımına hem de yabancıya gayrimenkul satışında olumlu sonuçları olacağını ifade ediyorlar. Öte yandan Türkiye’den onlarca projenin dünyanın en prestijli gayrimenkul ödüllerini almasının, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın ‘Mütekabiliyet ilkesine bakmaksızın tüm yabancı ülke vatandaşlarına gayrimenkul satışının önünü açacağız’ açıklamasının ardından, özellikle körfez, Ortadoğu ve Türki cumhuriyetlerden yatırımcıların yüzünü Türkiye’ye çevireceği dile getiriliyor. Londra’da ödül töreninde konuştuğumuz Türkiyeli gayrimenkul geliştiricileri de, burada Avrupalı meslektaşlarıyla görüş alışverişinde bulunduklarını işbirliği imkanlarını da masaya yatırdıklarını kaydetti.

Avrupa’nın En İyi Konut Mimarisi

Oral Mimarlık-Günışık Çiftlik Evi (Masion T)

Oral Mimarlık, Kırklareli ilinin Demirköy ilçesinde, ‘Palivor Çiftliği’ için tasarladıkları Günışık Çiftlik Evi (Masion T) projesi ile ‘Avrupa’nın En İyi Konut Mimarisi’ (Best Architecture Single Residence Europe) dalında “Avrupa’nın En İyisi” seçildi. Proje 12 Aralık’ta Avrupa’yı temsilen Dünya’nın en iyisi olabilmek için yarışacak. Oral’lar ayrıca Palivor Çiftliği ile ‘En İyi Çok Uniteli Gayrımenkul Geliştirme’ ve ‘En İyi Gayrimenkul Pazarlama’ dallarında ödüllendirildi. Eko yaşam, doğal hayat felsefesini tasarım ve hizmet ile birleştirmeyi hedefleyen Oral’ların gayrimenkul geliştirme şirketidir Avcı Gayrimenkul’ün ilk projesi olan Palivor Çiftliği Kırklareli’nin Demirköy ilçesinde yer alıyor.

Avrupa’nın En İyi Karma Kullanım Mimarisi Çamoğlu

Çamoğlu Mimarlık-Sarphan Finans Park

Ataşehir’deki Finans Merkezi’nin ilk projesi olma özelliği taşıyan Sarphan Finans Park projesi Mimar Ömer Çamoğlu imzasını taşıyor ve Sarp Grup tarafından inşa ediliyor. Yaklaşık 200 bin metrekare inşaat alanında otel, rezidans ve ofis binalarından oluşan Sarphan Finans Park üç ana kütleden oluşuyor. Üç kütleden küçük olanı ofis, orta boyutta olanı 5 yıldızlı otel ve yüksek kütle ise rezidans olarak planlanmış. 41 + 6 bodrum kat olmak üzere toplam 47 kattan oluşacak projenin 2 yıl sonra tamamlanması planlanıyor. Sarphan Finans Park’ta 338 konut, 130 home ofis ile 600 yatak kapasiteli 5 yıldızlı otel yer alacak.

Avrupa’nın En İyi Serbest Mimarisi

Suyabatmaz-Demirel Mimarlık-Ekopark İstanbul

Güneşli bölgesinde yatırımlarına ağırlık veren Maryapı’nın gelecekte bu bbölgede hayata geçireceği Ekopark proje Suyabatmaz-Demirel Mimarlık tarafından projelendirildi. Ekopark Projesi, güneş, rüzgar ve yağmur suyu gibi çevresel faktörler göz önünde bulundurarak ekolojik bir bina olarak tasarlanmış. Yapı farklı metrekarelere sahip ofis katlarından ve alışveriş bölümlerinden oluşuyor. Suyabatmaz-Demirel mimarlık Ekopark projesinin yanı sıra, TAO Gayrimenkul için hazırlamış olduğu Ataşehir Finans Merkezi’ndeki TAO Tower projesiyle de “Avrupa’nın En İyi Ofis Mimarisi” seçildi.

Avrupa’nın En İyi Kamu Hizmet Binası

Ahmet Vefik Alp-MHP Ankara Merkez Binası

Avrupa’nın En İyi Yüksek Katlı Rezidans Mimarisi

Gökhan Avcıoğlu ve Dora Kırmızıtoprak- Nilüfer Projesi

Bursanın en yüksek binası olacak Nilüfer Projesi otel ve residans olarak planlanmış. Gökhan Avcıoğlu ve Dara Kırmızıtoprak imzalı proje, Avrupa’nın en iyisi seçilerek Dünya Finali’nde Avrupa’yı temsil edecek. Ruhsat aşamasında olan projenin zemin ve alt katında mağazalar, 1’nci ve 2’nci katlarında ofisler, 3’ncü ve 11’nci katları arasında konut ve geri kalan katlarında otel bulunuyor.

Avrupa’nın En İyi Kamu Hizmeti Geliştirme Projesi

Tekeli-Sisa Ortaklığı-İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı Yeni Terminal Binası

Avrupa’nın En İyi Alışveriş Merkezi Geliştirme Projesi

Torunlar GYO-Mall of İstanbul

Avrupa’nın en büyük ve en eğlenceli alışveriş merkezini bünyesinde bulunduracak Mall of İstanbul’da, temalı eğlence parkı, snowpark, 18 salonlu sinema, temalı müze, dünya ve Türkiye’nin yöresel mutfaklarını bir araya getiren Gourmet Center, botanik park bulunacak. Projede ayrıca, restoran ve kafelerin yer alacağı açık caddede yer alacak nostaljik ‘hatlı tramvay’ projenin öne çıkan özellikleri arasında dikkat çekiyor. Torunlar GYO tarafından İstanbul’un en önemli kavşak noktalarından Mahmutbey’de yapımı süren Mall of İstanbul’un 2013 yılının ikinci yarısında tamamlanması hedefleniyor. Mall of İstanbul aynı zamanda En İyi Karma Kullanım Projesi kategorisinde de ödül aldı.

Avrupa’nın En İyi Kamu Hizmet Binası İç Mimarisi

Akyürek Elmas-Magic Ice Buz Müzesi

Forum İstanbul Alışveriş Merkezi içinde yer alan ve iç mimarisi akyürek Elmas imzasını taşıyan Magic Ice Buz Müzesi’nin yatırımcısı Norveçli Lofoten Trading. Kutupları Türkiye’ye taşıyan Magic Ice Buz Müzesi, dünyada ilk kez bir alışveriş merkezinde gerçekleştirilen buz müzesi olma özelliği taşıyor.

En İyi Gayrimenkul Pazarlama En İyi Konut Mimarisi kategorileri

Torunlar GYO-Mall of İstanbul

Sinpaş GYO’nun, İstanbul Boğazını yeniden yorumlandığı, Türkiye’nin ilk temalı konut projesi Bosphorus City En İyi Gayrimenkul Pazarlama ve En İyi Konut Mimarisi kategorilerinde ödül aldı. Bosphorus City’de, 26 bin metrekare büyüklüğünde ve 720 metre uzunluğunda boğaz, 2 boğaz köprüsü, geleneksel ve modern mimari ile yorumlanan Boğaz’ın yalıları ve İstanbul’un seçkin boğaz semtleri bulunuyor. Sinpaş’ın Küçükçekmece’de geliştirdiği ilk proje olan ve bölgenin de gelişimine katkı sağlayan Bosphorus City, 246 bin metrekarelik alan üzerine kurulu. 350 ailenin yaşamaya başladığı projede, ev teslimleri devam ediyor.

En İyi Çoklu Konut kategorisi

Park One-Mitaş Gayrimenkul

Pa rkOne projesi Uskumruköy’de Mitaş Gayrimenkul tarafından hayata geçiriliyor. Space architects & designers tarafından tasarlanan ParkOne projesi doğal formlara atıfta bulunan aynı zamanda da çağdaş yaşam stili mimarisine sahip. Parkone peyzaj mimarisiyle de farklılık yaratıyor.

En İyi Konut Mimarisi kategorisi

Maçka-Residences Astaş Gayrimenkul/Armani/Casa

7 bin 300 metrekare üzerinde yer alan çok özel tasarımlı üç bloktan oluşan Maçka Residences, En İyi Konut Mimarisi kategorisibnde ödül aldı. Projede, İki açık ve bir kapalı havuz, en ileri teknoloji ile donatılmış 5 bin metrekarelik spa, fitness, hamam ve güzellik salonlarının yanı sıra modacıların tasarım stüdyoları gibi birçok özel mekân da yer alacak. Projenin giriş katlarında, seçkin tasarımcılar, güzellik merkezleri, diyetisyenler, modacılar ve gurme marketin bulunduğu, beklentileri yüksek müşterilere hizmet verecek özel mekanlar yer alıyor. Proje merkezi lokasyonu ve manzarasıyla da dikkat çekiyor. Proje 2012’de hayata geçecek.

En İyi Ofis Geliştirme kategorisi

Kartal Tower / Çamoğlu Mimarlık

EA Group, bünyesinde kurulan EA İnşaat in ilk gayrimenkul projesi yatırımı Kartal Kule “En İyi Ofis Mimarisi” kategorisinde ödül aldı. Projde imzası bulunan Çamoğlu Mimerlık projeyi kartal figüründen esinlenerek tasarlamış. 55 ile 130 metrekare arasında değişen 205 birimin yer aldığı Kartal Kule 100 metrelik yüksekliği ile 22 kattan oluşuyor. Kartal Kule Yüksek teknolojili akıllı bina sistemi ile dikkat çekiyor.

En İyi Karma Kullanım Mimarisi kategorisi

Rings İstanbul – Hakan Kıran

Yüksek Mimar Hakan Kıran’ın imzasını taşıyan, Selin Yapı’nın “Anadolu yakasının en iddialı projesi” sloganıyla hayata geçirdiği Rings İstanbul, En İyi Karma Proje Mimarisi kategorisinde ödül aldı. 230 bin metrekarelik lana sahip projenin ilk etabı Mayıs 2013’de sahiplerine teslim edilecek. Siesta, Fiesta ve Vista bölümlerinden oluşan proje toplam 3 etap halinde inşa edilecek. Fista’da Rings İstanbul AVM ile 93 rezidans bulunurken, Siesta’da 6,7 ve 8 katlı binalardan oluşan 24 blokta 441 daire, Vista’da ise 5 katlı 3 blokta 58 daire yer alacak. Sosyal alanlar arasında açık ve kapalı yüzme havuzları, fitness ve jimnastik salonları, kreşler, basketbol, tenis ve voleybol kortları, mini golf sahası gibi mekanlar bulunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın