Turkish Journal of Sense of Place and Urban Studies’den Makale Çağrısı

ADAMOR Toplum Araştırmaları Merkezi tarafından İdealkent Dergisi ve Kent Araştırmaları Enstitüsü iş birliğiyle yayına hazırlanan Turkish Journal of Sense of Place and Urban Studies (TJSOP), Aralık 2023 tarihinde yayımlanacak olan ilk sayısına ilişkin makale çağrısı yapıyor. Makalelerin son gönderim tarihi 30 Ekim 2023.

Yayın hayatına yeni başlayan açık erişimli ve disiplinler arası bir dergi olan TJSOP, ücretsiz bir biçimde özellikle erken kariyer araştırmacıların araştırma bulgularını sunabileceği seçkin bir alan sunmayı amaçlıyor.

“Afet Zamanlarında Kent Çalışmaları ve Yer Duygusu” temalı olarak yayınlanacak ilk sayı için yapılan makale çağrısı şu şekilde:

“TJSOP, değerli araştırmacıları derginin ‘Afet Zamanlarında Kent Çalışmaları ve Yer Duygusu’ temalı ilk sayısında değerlendirilmek üzere çalışmalarını göndermeye davet etmektedir. Derginin bu ilk sayısında sel, deprem ve orman yangınları gibi doğal afetlerin kentsel boyutuna odaklanan orijinal araştırma ve derleme makaleler ile kitap incelemelerine yer verilecektir. Dergi Türkçe veya İngilizce dillerinden herhangi birinde yazılmış çalışmaları değerlendirmeye almaktadır. Bu sayı için özellikle kent sosyolojisi, yer duygusu uygulamaları, eleştirel yaklaşımlar ve ampirik çalışmalar ile kurgulanmış gönderiler önceliklenmektedir.

Geçtiğimiz yıllarda tüm dünyada yaşanan afetlerin sıklığı, geleceğimizi düşünürken afetleri ve etkilerini göz ardı etmemizi oldukça zor bir noktaya getirmektedir. Bir diğer yandan dünya çapında yaşanan kentleşmenin hızı ve kapsamı, afetlere kent penceresinden bakılmasını gerekli kılmaktadır. Bu gerekliliği deneyimlediğimiz son olay ise, Türkiye’nin güneydoğusunda yaşanan depremlerdir. 6 Şubat 2023’te Türkiye’de yaşanan ve binlerce hayatın yitmesine ve yaralanmasına, bir o kadar afetzedenin de evlerini kaybetmesi ve göç etmek durumunda kalmasına sebep olan yıkıcı depremleri takiben bizler, doğal afetlerin toplumsal etkilerinin akademik araştırmanın öncelikli bir konusu haline geldiğine inanmaktayız. Yalnızca afetlerin kentlerde meydana gelmesi değil, ayrıca kentleşme dinamiklerinin ve afetlerin etkilerinin birbirinden ayrılamaz niteliği de afetlere kapsayıcı bir yaklaşımla kentsel perspektiften bakılmasını kritik bir öneme getirmektedir. Bir diğer yandan bu durum, sosyoekonomik meseleleri ve afetlerin psikolojik etkilerini gündemlerine alma sorumluluğu içerisinde bulunan politika yapıcılar, akademi ve araştırmacılar için kentlerde afet sonrasında deneyimlediğimiz sorunlara çözüm önerilerini sunmada kritik ve zorlu bir görevdir. Bu bağlamda TJSOP, ilk sayısında doğal afetlere kentsel perspektiften bakan araştırmacılara ve politika yapıcılara bir referans kaynağı olmak noktasında gönüllü olmuştur. Nitekim TJSOP, bu afetlerden etkilenen toplumların bir parçası olan araştırmacıların bir adım daha öne çıkarak, yıkıcı olaylar olan afetlere yönelik akademik perspektiften değerlendirmelerini ve politika önerilerini ortaya koyması gerektiğine inanmaktadır. Bu açıdan yaklaşıldığında bu çağrı, kentlerimizin geleceğinden bağımsız olmayan bir şekilde ortak geleceğimize ilişkin bir çağrıdır.

Derginin akademik kalitesinin artırılması amacıyla, bizler araştırmaların içinde yaşadığımız toplumlara ve profesyonel politika yapıcılara potansiyel katkısına inanmaktayız. Türkiye’nin derin yara aldığı son büyük depremlerin ışığında, araştırmacıları yer duygusu kavramını kullanıp kullanmamalarından bağımsız olarak, afetlerin kentsel boyutuna yönelik çalışmalarını göndermeye davet ediyoruz. Bu temalı sayının kapsamına afet yönetimi, afet sonrası dönemlerin kentsel sosyolojisi, afetzedelerin kişisel deneyimleri ve yaşam stratejileri, afet alanlarından yaşanan göç ve yerinden edilme, afetlerin yerel ekonomik ve sosyopolitik etkileri, afet sonrası kamu sağlığı ve afetzedelerin yer duygusu gibi konu başlıkları altında uygulanmış çalışmalar girmektedir.

TJSOP için yapılacak tüm gönderiler, intihal taramasına tabi tutulmakta ve çift-körleme hakemlik sürecinden geçirilmektedir. Dergi, gönderim ve makale işletim ücreti adı altında hiçbir ücret talep etmemekle birlikte, yayımlanan tüm çalışmalar açık erişim ilkeleri kapsamında ücretsiz kullanıma sunulmaktadır.

TJSOP için yapılacak tüm gönderilerde lütfen yalnızca journalsenseofplace.com internet sitesindeki OJS platformunu kullanınız.”

Son Gönderim Tarihi: 30 Ekim 2023

Sayı Yayım Tarihi: Aralık 2023

Etiketler

Bir yanıt yazın