Türk ve Macar halkını yakınlaştıran kapı açıldı

Bulunduğu yere bereket ve uğur getirildiğine inanılan ünlü Macar Sekel Kapısı'nın bir örneği İstanbul Arnavutköy'e inşa edildi.

Kapının açılışını yapan Başkan Topbaş, “Bu eseri evinizin bahçe kapısı olarak hissedeceksiniz. Bahçenizin kapısı burada. Kardeş Macar halkını her zaman İstanbul’a bekleriz” dedi.

Macaristan Sekel Dostluk Derneği ile İstanbul Macar Kültür ve Dostluk Derneği’nin çabalarıyla Arnavutköy’de inşa edilen ünlü Macar Sekel Kapısı’nın bir örneği, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın da katıldığı bir törenle açıldı. Törende Macaristan İstanbul Başkonsolos Vekili Monika Hovary, Macaristan Sekel Dostluk Derneği Başkanı Tibor Beder, İstanbul Macar Kültür ve Dostluk Derneği yöneticileri ile Başkan Topbaş’ın Danışmanı Mimar Tülin Ersöz ile Macaristan’ın Sekel şehrinden gelen çok sayıda davetli de yer aldı.

Başkan Topbaş; “İstanbul mutluluklar şehridir”

Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’un tarih boyunca gelen ziyaretçiler tarafından hep övgüyle söz edilen ve 3 büyük imparatorluğun 1500 yıl boyunca dünyayı yönettiği bir medeniyetler şehri olduğunu belirterek, “İstanbul mutluluklar şehridir. Burada herkesin yüzü güler. Kendi eviniz olan bu mutluluklar ve medeniyetler şehrine hoş geldiniz” dedi.

“Tarihin derinliklerinden bugüne kadar kardeşliğimizin devam ettiği Macar halkına ve Sekel şehri mensuplarına sevgi ve saygılarımı arz ediyorum” diyen Başkan Kadir Topbaş, İstanbul’un 8 bin 500 yıllık derin tarihi boyunca pek çok kültür ve medeniyetin izini taşıdığını ve bu özelliğiyle adeta tarihin çeyiz sandığı olduğunu vurguladı.

Barış ve kardeşlik bu şehirde yaşıyor

Aynı sokakta cami, sinagog ve kilisenin bulunduğu, çan ve ezan sesinin birbirine karıştığı İstanbul’un, gerçek anlamda bir barış kenti olduğunu ve bu şehirde insanların asırlardır kardeşlik içinde yaşadığını anlatan Başkan Topbaş, “Gerçek anlamda bir barış şehri olduğunu bütün dünyaya haykıran İstanbul, 2010 yılında çok hak ettiği bir unvan olan Avrupa Kültür Başkentliği’ni taşıdı ve bu unvanı Macaristan’ın Pecs şehriyle paylaştı” diye konuştu.

Macar halkının ruhunu taşıdığı kabul edilen Sekel Kapısı’nı bir mimar olarak çok enteresan bulduğunu ve böyle bir eserin İstanbul’da bulunmasının çok özel bir anlam taşıdığını dile getiren Kadir Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü;

“İstanbul’daki birçok güzel izler yanında Macaristan’ın Sekel ilinden de böyle güzel bir izin burada bulunması şehrimize önemli bir anlam katıyor. İstanbul’un bu güzel atmosferini hisseden sizler, bu kapıyı da kendi evinize açılan bahçenizin kapısı olarak hissedeceksiniz. Meşe ağacı kolonu üzerinde yükselen bu kapıda, ağırlıklı motif olarak İstanbul’un sembolü olan lale çiçeğinin işlenmesi de beni ayrıca çok mutlu etti. Belediye olarak 2005 yılında başlattığımız projeyle 150 yıl önce bizi terk eden laleyi evine döndürdük. Geçen yıl İstanbul’u 12 milyon laleyle süsledik.”

“Macarların İstanbul’u daha çok tanımasını istiyoruz”

Budapeşte Belediye Başkanı’nı ziyaret ederek 2012 Mart ayında orada İstanbul’u tanıtan bir kültür etkinliği yapma kararı aldıklarını belirten Topbaş, kendilerini Türk kültürüne bu kadar yakın hisseden Macar halkının İstanbul’un ve Türkiye’yi daha çok ziyaret ederek daha iyi tanımasını arzu ettiklerini söyledi. Yerel diplomasiyle ülkelerin ve toplumların birbirine yaklaşmasını sağlayan çok önemli başarılar sağlandığını aktaran Topbaş, “Türk ve Macar halklarının çok yakın ilişki içinde olmasını gönülden istiyorum. Sekel şehri mensupları olarak sizlere de ihtiyacımız var. Bahçenizin, evinizin kapısı burada. Her zaman bekleriz” şeklinde konuştu.

Macaristan Sekel Dostluk Derneği Başkanı Tibor Beder de 15 milyon nüfuslu bir dünya şehri olan İstanbul’un Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın açılışta bulunmasının kendileri için çok anlamlı olduğunu belirterek, “Sayın Topbaş bu açılışla Macarlara büyük onur bahşetmektedir. Bugün çok sayıda Sekel vatandaşıyla İstanbul’daki Sekel Kapısı’nın açılışını yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. 1500 yıl boyunca dünyanın merkezi sayılan, iki kıta üzerine kurulu yegane şehir olan İstanbul güzelliğiyle dünyanın bütün şehirleriyle yarışacak bir şehir” dedi.

Tibor Beder; “İstanbul bir yeryüzü cenneti”

1717 yılında Osmanlı Devleti’ne göç eden Macar mültecilerin yaklaşık 2 yıl boyunca yaşadıkları bu şehirde Sekel Kapısı inşa etmenin kendilerine ayrı bir gurur verdiğini ifade eden Beder, mülteciler arasında yer alan Macar Edebiyatçı Mikeş Kelemen’in mektuplarında Macarların Büyükdere Caddesi’nden Arnavuktöy ve Beykoz’a kadar birçok ilçede konakladıklarını aktardığını söyledi.

Mikeş Kelemen’in ailesine gönderdiği mektuplarda dönemin İstanbul’uyla ilgili çok detaylı bilgiler verdiğini ve burada olmaktan çok büyük mutluluk duyduğunu belirttiğini vurgulayan Tibor Beder, İstanbul hakkındaki hoş kanaatlerin Macar mültecilerin dışında tarih boyunca burayı ziyaret eden birçok ünlü insan tarafından da dile getirildiğini hatırlattı.

Sekel Kapısı Türk-Macar kardeşliğinin sembolü

İstanbul’a gelen bütün yabancıların şehri bir yeryüzü cenneti ve dünyanın yönetim merkezi olarak tasvir ettiğine dikkat çeken Beder, kendilerini Türk olarak hisseden Sekel Macarlarının sembollerinin güneş, ay ve yıldız gibi Türki semboller olduğunu vurguladı. Bulunduğu toprağa bereket ve uğur getirdiğine inanılan Sekel Kapısı’nın tarihi bağlarla bağlı oldukları İstanbul’a da inşa edilmesinden büyük gurur duyduklarını ifade eden Beder, “Sekel Macarlarının ruhunu taşıyan bu kapı kardeşliğimizin de sembolüdür” dedi.

Törende konuşmaların ardından Başkan Kadir Topbaş ve beraberindekiler kurdele keserek bereket ve uğur getirdiğine inanılan Sekel Kapısı’nın açılışını gerçekleştirdiler. Törende Macar kültüründen çeşitli örnekler de sunuldu. Başkan Topbaş’a teşekkür plaketinin takdim edildiği programda Kadir Topbaş ve Tibor Beder Sekel şehrinin bayrağıyla basın mensuplarına poz verdi.

Etiketler

Bir yanıt yazın