Türk İnşaat Sektörü Batimat’ta Buluştu

Türkiye'nin büyümesinde lokomotif sektörlerden biri olan inşaat sektörü, ekonominin büyümesi ve işsizlik sorununun çözümü için istihdam yaratılmasında önemli bir görev üstleniyor.

2010 yılında ekonomik krizin etkilerini üzerinden atmaya başlayan sektör, 2011 yılında daha da canlandı. Geçtiğimiz yıl toplam 17 milyar 536 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren inşaat sektörü, 2011 yılının Ocak – Ağustos döneminde ise 13 milyar 682 milyon dolarlık ihracata imza attı. Yılsonunda ihracat rakamlarının 20 milyar doları aşacağı tahmin ediliyor.

Hızla büyümeye ve gelişmeye devam eden Türk inşaat sektörüne yabancı ilgisi de artmış durumda. Bu gelişimin ve potansiyelin farkında olan İMMİB bünyesindeki beş birlik, Türk firmalarının Avrupa’nın en büyük inşaat fuarına katılımını sağladı. Fransa’nın başkenti Paris’te, 07 – 12 Kasım 2011 tarihleri arasında düzenlenen Batımat 2011 Uluslararası İnşaat ve Yapı Fuarı’na, bu yıl ikinci kez Türk firmalarının milli katılımı sağlandı. Fuara bu yıl İstanbul Kimyevi Madde ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB), İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB), İstanbul Elektrik-Elektronik, Makine ve Bilişim İhracatçıları Birliği (İEMBİB), Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği’nin (İMİB) milli organizasyonu ile 18 Türk firması katıldı.

İstanbul Kimyevi Madde ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, inşaat sektörünün Türkiye’de çok canlı bir yapıya sahip olduğuna vurgu yaparak, Batimat Fuarı ile sektörün Avrupa Birliği pazarında yeni fırsatlar yakaladığını ifade etti. Akyüz, inşaat sektörünün ihracat rakamlarını göz önünde bulundurarak, önümüzdeki yıl 30 milyar dolar ihracat sınırını zorlayacaklarını belirtti.

Dünyanın sayılı, Avrupa’nın ise en büyük yapı ve inşaat fuarı olan Batimat, 1959 yılından bu yana iki yılda bir Paris’te düzenleniyor. Özellikle Avrupa ve Kuzey Afrika ülkelerinden büyük talep gören fuar, katılımcı firmaları ve ziyaretçi sayısı ile dikkat çekiyor. Batımat Fuarı’na bu sene yaklaşık 380 bin ziyaretçi ve 2 bin 382 firma katıldı.

Büyüme potansiyeli ile dünyanın ilgi odağı olan Türk inşaat sektörü için büyük önem taşıyan Batimat 2011’e, toplamda 39 Türk firması katıldı. Bu firmaların 18’i ise İMMİB’e bağlı beş ihracatçı birliğinin milli organizasyonu ile fuarda yer alma fırsatı yakaladı. Katılımcıların yaklaşık yüzde 44’ünün Fransa dışındaki 55 farklı ülkeden, ziyaretçilerin ise yüzde 16’sının 171 farklı ülkeden geldiği Batımat 2011 Fuarı, Türk inşaat firmaları için uluslararası tanıtım, yeni iş bağlantıları gibi pek çok imkanın kapısını araladı.

Etiketler

Bir yanıt yazın