Türk Hamamına Özel Enstalasyon

Küçük Mustafa Paşa Hamamı, 15 Eylül-13 Ekim arasında Angelo Bucarelli'nin "Su. Aşkın Gözyaşları Gibi" adlı enstalasyon sergisine sahne olacak.

İstanbul İtalyan Kültür Merkezi’nin desteğiyle 15 Eylül’de, 13. İstanbul Bienali’ne paralel olarak İstanbul’daki Küçük Mustafa Paşa Hamamı’nda açılacak “Su. Aşkın Gözyaşları Gibi” başlıklı sergide İtalyan sanatçı Angelo Bucarelli mekâna özgü bir enstalasyon sergileyecek. Romalı sanatçı Bucarelli, yeni fethedilen İstanbul’un su ve bahçelerinin bolluğu karşısında duygularını ifade eden Osmanlı tarihçisi ve şair Tursun Bey’in yazdığı bir dizeden esinlenerek sergiye “Su. Aşkın Gözyaşları Gibi” ismini verdi.

Bucarelli, mekân olarak, şehrin Cibali gibi en eski semtlerinden birini ve suyun başrolü oynadığı, toplumsal uygarlığın simgesi olan eski bir hamamı seçti. Bucarelli’nin çalışması kumaş, nakış süsleme yanında demir, cam gibi farklı materyalleri içeriyor ve bunları tutkusu olan fotoğrafla birleştiriyor. Hamamın kubbesindeki açıklıktan içeri giren ışık da parlak ve canlı renkleri açığa çıkarıyor.

1477’DE İNŞA EDİLDİ

Küçük Mustafa Paşa Hamamı, 1477 yılında Fatih Sultan Mehmet zamanında Bizans’ın Osmanlılar tarafından fethedilmesinden 24 sene sonra inşa edildi. Halen Osmanlı döneminden kalma en eski ve kubbesi en büyük olan hamam olarak kabul ediliyor. Bucarelli’nin projesi İstanbul’un çok tanınmayan bir semtinin kültürel zenginliğiyle ilgili farkındalık yaratılması konusunda bir katalizör işlevi görecek. Küratörlüğünü Laura Barreca’nın yaptığı serginin, proje yöneticisi ise Pınar Akalın.

Angelo Bucarelli

1970’li yıllarda Claude Lelouche ve Federico Fellini gibi film yönetmenlerinin asistanı olarak çalışan Angelo Bucarelli, ilk kişisel sergisini 1978’de Roma’da açtı. Heykel, fotoğraf, grafik, kavramsal sanat ve sinemayla uğraşan Bucarelli, “Libidine” adındaki şişen plastik kitapla da ün kazandı. Sanatçı 2000 yılından itibaren, kavramsal heykel çalışmalarına yoğunlaştı.

Etiketler

Bir yanıt yazın