Türk güneşine Alman ilgisi

Alman enerji devleri Türkiye'de güneş santrali kurmaya geliyor. Son bir ayda Phoneix, Gehrlicher gibi firmaların ardından şimdi de Duisburg merkezli Soventix, Türkiye'de yatırım yapacağını açıkladı.

Türkiye’de enerji pazarındaki hızlı büyüme Almanların ilgisini çekiyor. Bir ayda 3 Alman enerji devi, güneş enerjisi santrali kurmak için Türkiye’ye adım atarak, Türk şirketlere ortak oldu. Alman güneş enerjisi devi Phoneix ve Gehrlicher Türkiye’ye girmeye karar verirken, bunlara Duisburg merkezli bir başka küresel şirket daha eklendi. 8 Şubat’ta Almanya’da Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile temasa geçen Soventix şirketi yöneticileri Türkiye ile ilgili planlarını anlattı. Bakan Çağlayan ile görüşen Soventix CEO’su Thorsten Preugschas, Türkiye’nin potansiyelinin oldukça yüksek olduğunu ve yatırım konusuna oldukça sıcak baktıklarını anlattı. Uluslararası deneyimlerini Türkiye’ye aktaracaklarını dile getiren Preugschas, öncelikle lisansa tabi olmayan 500 kWh’lik santraller kurmayı tasarladıklarını, ardından daha büyük projelere gireceklerini söyledi.

GÜNEŞ TARLALARI KURULACAK
Son bir ayda sektörde dikkat çekici bir Alman yatırımı ortaya çıktı. Preugschas, Türkiye’de Bosch, Siemens, SMA gibi teknoloji devleri güneş enerjisi için yatırım planladıklarını da açıkladı. 16 ülkede faaliyet gösteren Gehrlicher, Türk şirketi Merk Solar ile ortak şirket kurdu ve Güney ve Doğu bölgelerine güneş tarlaları kuracağını açıkladı.

BİRKAÇ AYDA YATIRIM BAŞLAR
ABD’den Avustralya’ya kadar birçok ülkede faaliyet gösteren Soventix’in CEO’su Thorsten Preugschas, “Birkaç ay içinde ilk yatırımımızı yapacağız” ded

ORTAK YATIRIMLAR ÖNE ÇIKIYOR
Alman Phoneix de Türkiye yatırımlarıyla öne çıkıyor. Türkiye planı ise İres Enerji’yle birlikte 2014 yılına kadar 60 MW’lık bir operasyon gerçekleştirmek

Etiketler

Bir yanıt yazın