Turgut Cansever’in Anısına

İslam medeniyetleri ve kültürüne odaklanan uluslararası mimarlık sitesi ArchNet, 22 Şubat 2009'da yitirdiğimiz usta mimar Turgut Cansever hakkında bir yazı yayınladı.

“Tarihi ve modern ögeleri alışılmışın dışında yöntemlerle Türk çağdaş mimarlık eserlerinde kaynaştıran ve onlarca yılını Türkiye’nin büyük kentlerinde gerçekleştirilen planlama projelerine adayan değerli mimar, şehir plancısı ve yazar Turgut Cansever, 22 Şubat 2009’da İstanbul’da, 89 yaşında hayatını kaybetti.

1920’de Antalya’da doğan Cansever, mimarlık eğitimini Sedad Hakkı Eldem’den, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde aldıktan sonra yüksek öğrenimini İstanbul Üniversitesi’nde tamamladı. Mimari yaklaşımı, yeni teknoloji ve malzemeleri, kaynağını yerel tarih ve çevreden alan formları koruyarak tasarımlarına katmak olarak tanımlanabilecek olan Cansever’in stilini, 1966 yılında Ankara’da inşa edilen Türk Tarih Kurumu binası belirgin biçimde yansıtıyor. Gün ışığıyla aydınlanan avlusu, beton ile yöreye ait yontulmuş kızıl taşların kullanıldığı cephesi ve alüminyum doğramalarıyla bina, modern Türk mimarlığının önemli yapılarından.

Cansever’in akademik ve profesyonel alanlardaki çalışmaları arasında, koruma – restorasyon ve şehir planlama projelerinin yanı sıra, yazarlık da bulunuyordu. Üç kez Ağa Han Mimarlık Ödülü’ne layık görülen mimar, bu ödüllerin ilk ikisini 1980 yılında Ertegün Evi ve Türk Tarih Kurumu projeleri ile, üçüncüsünü ise 1992’de Demir Tatil Köyü ile kazandı. Cansever, ayrıca ödül organizasyonunun jüri ekibinde de görev yaptı. Hayattayken ‘yaşayan en ünlü Türk mimar’ unvanıyla anılan Cansever, mimarlık dalında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne de sahipti.”

Etiketler

Bir yanıt yazın