Tüm Ekibi Bir Arada Tutan İmalathane

Ukraynalı mimarlık ofisi SHOVK, Kiev’de beton, ahşap, metal ve geri dönüştürülmüş plastikten dış mekan mobilyaları üreten bir şirketin ofisini tasarladı.

Fotoğraflar: Mikhail Pavenin

Tasarım ekibinin hedefi sadece Terekh.Group çalışanlarına rahat çalışma koşulları sağlamak değil, şirketin şeffaflık ve açıklık kavramını da hayata geçiren bir ofis sunmaktı. Yöneticisinden forklift sürücüsüne kadar her çalışanın şirketin bir parçası olduğunu hatırlatmak isteyen ekip, ofis bölümünü doğrudan atölye alanının içerisinde; üretim hattının üzerinde yükseltilmiş şeffaf bir hacim olarak tasarladı. Ofisi taşıyan “kutu” tasarlanırken; çalışanların, mobilyaların ve ürün numunelerinin toplam yükü dikkate alındı.

Proje genelinde ana malzeme olarak ahşap kullanılarak karbon ayak izini en aza indirmek amaçlandı. Yine karbon ayak izi dikkate alınarak; ofis için yeni bir mobilya almak yerine müzayedelerden ve ikinci el dükkanlarından eşyalara öncelik verildi. Eski atölyenin raflarında toz tutmuş halde bulunan paslanmaz çelik lambalar da tamir edilerek yeniden değerlendirildi.

Ofis,dört fonksiyonel alandan oluşuyor: kırmızı PVC perde arkasındaki toplantı odası, çalışma alanı, malzemelerin sergilendiği alan ve hamaklı bir teras. Ana mekan içerisinden, ofisin bulunduğu bölgenin endüstriyel manzarasına bakan terasa rahatlıkla ulaşılabiliyor. Atölyedeki çalışmalar, şeffaf ofisten rahatlıkla izlenebiliyor; böylece yönetici ekip, tüm üretim sürecini doğrudan takip edebiliyor.  Firma tasarımcılarının malzeme numuneleri ile temasa geçmeleri; ağırlıklarını, dokularını hissetmeleri tasarım süreci için önem taşıyor. Bunun için ayrıca SHOVK ekibi, alanın merkezine iyi aydınlatılmış bir stant yerleştirdi.

Ofisin içi yalın ve şatafattan uzak bir tasarıma sahip: birkaç renk vurgusu dışında hiçbir öğenin dikkat çekmediği iç mekanda, şirketin endüstriyel kimliğini yansıtabilmek için atölyenin kaba betonarme destek yapıları ön planda tutuldu.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın