Tuğla ve Ahşap Uyumu: Twelve Houses

Twelve Houses Malmö’deki en eski sanayi bölgesi olan Sorgenfri’de bulunuyor. Mahalle, Malmö şehir merkezinin güneyindeki demir yolu boyunca uzanan eski tarım arazilerinin yerinde yer alıyor. Günümüzde bu bölge yeşil alan yanı sıra kırmızı tuğladan yapılmış eski endüstriyel binalar ile öne çıkıyor.

Twelve Houses, dekoratif tuğla işçiliğine sahip, yüzyılın başından kalma bir dizi bina ile betondan modernist bir tramvay deposu arasında büyük bir alanda yer alıyor.

Fotoğraflar: Markus Linderoth

Cephelerin düzeni, dikey ve yatay olarak hizalanmış üç kat seviyesini kapsayan aynı genişlikteki altı adet açıklık ile evlerin ön ve arka kısımlarında aynı. Açıklıklar pencere, garaj kapıları, teras gibi yapısal ögeler ile çeşitlenebiliyor.

Büyük boyutlu harç derzlerine sahip olan kırmızı tuğla örgüleri, çapraz lamine ahşap strüktürü sarıyor. İç kısımda ahşap yapı açığa çıkıyor, beton döşemeler, galvanizli çelikten detaylar ve çamdan yapılmış kapı ve pencereler ile birleşiyor.

Ana girişin yanında bir büyük kapı, içerideki odanın garaj olarak kullanılabilmesine imkan veriyor. Kısmen iki kat yüksekliğinde olan ana yaşam alanları, sarmaşıklarla çerçevelenmiş bir bahçeye açılıyor. İkinci katta, biri zemin katın iki katı yüksekliğinde olan yaşam alanına açılan üç oda bulunuyor. En üst kat iki odadan ve tuğla ile çerçevelenmiş manzaralar sağlayan, bina hacmine entegre edilmiş iki terastan oluşuyor.

Förstberg Ling, 2019 yılında açılan yarışmanın ardından inşa edilen projede hem geliştirici hem de mimar olarak görev yapmış. Förstberg Ling, mimar, geliştirici ve ana yüklenici rollerini birleştirerek projenin ilk vizyonuna ve fikrine sadık kalmayı başarmış, proje 2022 yılında tamamlanmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın