Tuğla Avlulu Ev

İspanya’da Foios bölgesinde Piano Piano Studio tarafından tasarlanan Cantó Evi, ölçülü bir tutum ile çağdaş ve yerel yaklaşımları harmanlıyor.

Fotoğraflar: Milena Villalba

Ev, doğu ve kuzey cephesinde komşu duvarlarla sınırlandırılmış karmaşık bir köşe parselde konumlanıyor. Tasarım, materyallerden ve tanımlanmış formlardan ziyade ev içi hareketlere ve hassas yönlere odaklanan ev sahiplerinin üç temel isteği üzerine şekilleniyor: Valensiya’da keyifli kışların tadını çıkarmak için geniş bir teras, dokunaklı ve serin bir veranda, günlük işlerin gerçekleştirileceği geniş bir iç alan.

Parsel şeklinin tasarım sürecine yön verdiği proje, L’Horta köylerinde çokça rastlanan bir yaklaşım olarak bir verandanın ikiye ayırdığı parçalı bir yapı. Bu yaklaşımda genellikle ana yapı konutun temel kullanımlarını barındırırken, daha küçük olan hacim depo olarak hizmet veriyor. Ancak tasarımcılar bu projede bu sıralamayı biraz değiştirerek kuzeyde beşik çatılı yüksek hacimsel bir yapı inşa ediyor ve orta avlunun yanı sıra daha küçük ve gizli bir avlu ile güneydeki garajın üstüne bir teras ekliyor.

Eve erişim, geniş cephenin ortasındaki çatlaktan sağlanıyor. Sakinleri karşılayan veranda, açık alanın uzantısı olarak sosyalleşme imkânı sağlıyor. Avlunun sağ tarafında ise, meyve ağacı bulunan daha küçük ve gizli bir avluyu barındıran özel bir yaşam alanı yer alıyor.

Üst katta geniş ve esnek bir açık alan ile tuğla kafes sayesinde güneş ışınlarından korunan gizli teras, ev sakinlerine esintinin tadını çıkarabilecekleri bir alan yaratıyor. Avlularıyla içe dönük bir anlayış sürdüren tasarım, aynı zamanda çevresinin ve alanın da farkında olarak yerelle bağını koruyor. Komşu evlere benzer şekilde cephede tekrarlanan hacimsel formlar ve ritimler ile yerel malzemelerin kullanımına öncelik veriliyor.

 

Etiketler

Bir cevap yazın