TU Delft Mimarlık Fakültesi Extreme Studio’dan Antakya Belgeseli

TU Delft Mimarlık Fakültesi Extreme Studio öğrencileri, Antakya'ya yaptıkları ziyaret sürecinde deneyimlerini paylaştıkları bir belgesel hazırladı.

TU Delft Mimarlık Fakültesi kapsamında kurulan Extreme Studio, zorlayıcı çevrelerde bütünsel tasarım üzerine yoğunlaşıyor. Stüdyo, öğrencileri teknik ve mimari tasarım tercihleri konusunda bilinçlendirmeyi hedefliyor.

Dokuz yıl önce tohumları atılan bu oluşum, mimar Job Schroën ve Profesör Ulrich Knaack’in, yüksek lisans dersleri sırasında uğraştığı bir düşünce deneyiymiş.

Schroën fikir sürecini şöyle özetliyor: “Ekstrem koşullara sahip bir alanda bir tasarım yapmaya dahil olan her şeyi keşfetmenin inanılmaz derecede ilginç olacağını düşündüm. Çoğu zaman ‘aşırılık’, belirli bir yerin çok sıcak ya da soğuk olması anlamına gelir. Ancak tropik fırtınalar veya depremler gibi doğal afetlerin düzenli olarak uğradığı yerleri de tanımlayabilir.”

Zorlu koşullara sahip bir lokasyonda tasarım yapmak sadece zorlayıcı değil, aynı zamanda son derece eğiticidir. Öğretim görevlisi ve mimar Job Schroën, öğrencilere inanılmaz derecede sıcak ve kuru veya sık sık kasırgaların yaşandığı yerlerde tasarımlar yaptırarak onları kalıpların dışında düşünmeye ve sürdürülebilir çözümler keşfetmeye teşvik ediyor.

“Öğrencilere özgürlük tanımak ve onlara inanmak, ihtiyaç duydukları tek motivasyondur.”

Stüdyo, Antakya’da yaşanan depremi odağına almış ve konuyla ilgili bir çalışma yürütmüş.

Geçtiğimiz yıl mart ayında, depremden yaklaşık bir buçuk ay sonra 50 mimarlık öğrencisiyle Antakya’ya bir ziyarette bulunan Stüdyo, hem bölgenin durumunu gözlemlemiş hem de insanlarla konuşup vakit geçirmişler. Yaptıkları ziyaret sürecinde ise bu deneyimi kaydettikleri bir belgesel ortaya çıkarmışlar.

Belgesel Künyesi

Kurgu: Olivia Lensen

Çekim: Olivia Lensen, Oliver Caers, Emin Batman, Marta Meijer

Sanat Eseri: Emin Batman

Etiketler

Bir yanıt yazın