Deprem ve Tsunami Sonrası Halk Kütüphanesi

Şili'nin Constitución kentinde 2015 yılında yapılan halk kütüphanesi, 2010 yılında meydana gelen ve kentin tamamını harap eden deprem ve tsunami sonrası yeniden inşa çalışmaları kapsamında, mimar Sebastián Irarrázaval ve ekibi tarafından tasarlandı.

Fotoğraflar: Felipe Díaz Contardo

2010 yılında Constitución’da meydana gelen 8.8 şiddetindeki deprem ve tsunami sonrasında, kent tamamen yerle bir olmuştu. Alejandro Aravena and Elemental ekibi sosyal konutlar, kamusal yapılar tasarladıkları  bir yeniden inşa planı hazırlamışlardı. Bu plan kapsamında yapılan binalardan birisi de Halk Kütüphanesi.

Constitución, Şili’nin büyük ahşap üretim bölgesinin merkezinde yer alıyor. Bu durum kente bir kimlik kazandırırken, aynı zamanda hem en yüksek kalitede ahşabın hem çok yetenekli marangozların bulunabilmesi gibi bir avantaj sağlıyor. Kütüphanede de ana materyal olarak ahşap kullanılmış. Bu strüktür, önceden hazırlanmış lamine çamdan yapılmış. Duvarlarda ise brüt beton kullanılmış. Uygulamanın ve inşaatın anlaşılır olması için kirişler ve sütunlar mümkün olduğunca görünür kılınmış.

Projede 3 temel karar alınmış: İlki, kütüphanenin önünde yer alan kamusal alandaki bin yıllık ağaçların içeriden görünmesi için binayı sokak seviyesinden 1,6 metre yüksekte yapmak. Oluşturulan 3 ana alanda (çocuk, genç, yetişkin okuyucular için) gün ışığını filtrelemek ve dengelemek için kafesli ahşap nefler kullanmak. 3 anıtsal görünümlü cam cepheli bölümle ve içerideki oturma alanlarıyla, sadece bir kütüphane değil, aynı zamanda geçerken uğrayan ziyaretçilerin dinlenmesi, vakit geçirmesi için de kamusal bir alan sunmak.

 

 

Etiketler

Bir yanıt yazın