TSMD Mimarlık Merkezi’nde ”Mimarlık Ödülleri” Konuşuldu

Türk Serbest Mimarlar Derneği (TSMD) tarafından düzenlenen Türkiye Projeleri panel serisinin altıncısı 23 Mart’ta, “Mimarlık Ödülleri / Amaç, Yöntem ve Sonuç” teması ile yapıldı.

Seranit Grup sponsorluğunda, Prof. Dr. Celal Abdi Güzer’in moderatörlüğünde düzenlenen panelde, Prof. Dr. Suha Özkan, Müge Cengizhan (Mimarlar Odası Genel Merkezi) ve Ömer Yılmaz (Kivi) konuşmacı olarak yer aldılar.

Panelde ilk olarak söz alan Prof. Dr. Celal Abdi Güzer, mimarlık ödülleri ile eleştirel bir sürecin oluştuğunu, bir dönemin mimari açıdan kayıt altına alındığını ve mimarlığa dair değerlerin üretildiğini belirtti. TSMD Mimarlık Ödülleri’nin geçtiğimiz iki dönem ödül kurulunda yer alan Güzer, ödüllerin amacından ve kapsamından bahsederek, “TSMD Mimarlık Ödülleri’nde Türkiye mimarisinin panoramasını görmek mümkün” dedi.

Ödüllerin veri tabanı oluşturulmalı

Prof.Dr. Suha Özkan, dünya çapında verilen önemli mimarlık ödüllerini aktardı ve özellikle Aga Khan Mimarlık Ödülü’ne dikkat çekti. Aga Khan Mimarlık Ödülü almış mimarlardan ve onların mimari ideolojilerinden bahseden Özkan, son dönem mimarlık ödüllerinde izlenen tutumu kendi deneyimleri ile destekleyerek anlattı. Müge Cengizkan ise, yürütücülüğünü yaptığı Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri’nin amacından ve içeriğinden bahsederek, ödüllerin, bir eleştri platformu oluşturduğunu belirterek mimarlığa katkılarını sıraladı. Cengizkan ayrıca, Ulusal Mimarlık Ödülleri’nin gelecek dönemine yönelik bazı önerilerde bulundu. 30 yıllık bir geçmişe sahip olan Ödüllerde yer alan projelerin bir veritabanının oluşturulmasını, bu zamana dek ödül alanların çoğunun erkek olması nedeni ile kadın mimarlara yönelik ayrı bir ödül kategorisinin açılmasını önerdi.

Son olarak söz alan Ömer Yılmaz, yarışma ve ödül kavramları arasındaki farkı açıklayarak, Arkitera Ödülleri’nden kısaca bahsetti. Yılmaz ayrıca, uluslararası çapta popüler olan ödüllerin içerik ve yöntemlerini ele alarak, WAF Ödülleri’nin önemli bir ödül programı olmasına karşın ticari yanının çok fazla olduğunu söyledi. Gayrimenkul ödülleri arasında yer alan MIPIM ve Cityscape ödüllerinin ise farklı değerlendirilmesi gerektiğini belirten Yılmaz, arkasındaki fuarları destekleyen başarılı ödül programları olduğunun altını çizdi.

Sunumların ardından, Türkiye’de verilen Mimarlık Ödülleri’nin genel bir değerlendirilmesi yapılarak, bazı politik kararların da ödül programlarının içeriğini ve yöntemini etkilediği, uluslararası ölçekte Türkiye’nin yer edinmesini zorlaştırdığı tartışıldı.

Etiketler

Bir yanıt yazın