Tropikal Ada’da Bilimsel Tarım Araştırma Merkezi

Çin'deki tropikal Hainan Adası'nın en güney şehri olan Sanya'daki Nanfan Yüksek Teknoloji Bölgesi, tropikal tarım araştırma merkezine dönüşüyor.

Clou Architects tarafından tasarlanan Sanya Farm Lab, 4.000 metrekarelik alana sahip 4 katlı bir yapı. Projenin amacı, Sanya’nın iklim özelliklerini birleştirmek, bölgesel bilimsel ve teknolojik tarım unsurlarını entegre etmek ve çok fonksiyonlu bir araştırma ve ticari teşhir alanı oluşturmak.

Yerel yönetim; çevresel değişim, toprak/su kıtlığı ve gıda üretimi konularının yanı sıra insanların doğal alana ve kırsal alan turizmine geri dönme isteği üzerine araştırmalara yatırım yapıyor.

Farm Lab; robotik tarım, iç mekan dikey tarımı vb. ile yepyeni bir “çiftlikten masaya” deneyimi getiriyor. Tasarımın amacı, tarım teknolojilerinin kaydettiği ilerlemeyi vurgulamak ve ileri teknolojileri eş zamanlı olarak halka sunmak.

Clou Architects, iç ve dış mekan arasındaki sınırı bulanıklaştırıp ziyaretçilerin yapı içindeki ve dışındaki etkileşimini en üst düzeye çıkarmayı amaçlamış.

Yapı üç aşamada tasarlanmış. İlk olarak, dört katlı kütleyi birleştiren açık kamusal alan inşa edilmiş. İkinci kattaki çıkmalar, birinci kat için yarı açık bir alan, üçüncü kat için de yemek ve çocuk oyun alanı bulunan açık bir kamusal platform oluşturmuş.

Sonrasında, açık hava sirkülasyonuyla birlikte örülen açık kamusal alanlar inşa edilmiş. İç ve dışı bağlamak için spiral bir merdivenle, çok fonksiyonlu tiyatronun büyük merdivenleri kullanılmış. Bu da sirkülasyonun dışarı akmasını sağlamış.

Son aşamada, dış mekanın konfor seviyesi arttırılmış. 80 cm’lik derin tavan ızgarası, güneş ışığının geçişini %70 azaltıyor. Bu ızgara sistemi, dış mekanda yarı açık bir alan tanımlıyor ve doğal havalandırma sağlıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın