Trieste Contemporanea Sonuçlandı

Trieste’nin eski limanının değiştirilip yeniden kullanılması üzerine fikirlerin ödüllendirildiği yarışmada Meriç Arslanoğlu "CON-TAG#" projesi ile; Cansu Dinç, Beyzanur Meriç, Sunay Paşaoğlu, Ebranur Yılmaz'dan oluşan ekip “threshang” ile ödül aldı.

Bu yıl on üçüncüsü düzenlenen Uluslararası Trieste Tasarım Yarışması, 2018 yılına ait zorlu bir tema olan HARBOUR FOR CULTURES’a uyan en iyi Avrupa projelerini ödüllendiriyor. Ödül töreni, 8 Eylül 2018 Cumartesi günü jüri tarafından seçilen finalist eserlerin sergilenmesi ile birlikte olacak. 

Yarışmanın 2018 yılına ait içeriği aslında Trieste Contemporanea tarafından tanıtılan ve çeşitli eylemler, tartışmalar, etkinlikler, sergiler ile 2017-2019 yılları arasında devam eden bir proje olan HARBOUR FOR CULTURES’a dayanıyor. Bunların bir kısmı şimdi Graz’da Haus der Architektur’da sergileniyor. 

Proje, Trieste’nin eski limanı olan Porto Vecchio’nun değiştirilip yeniden kullanılmasından ilham alıyor. Avrupa’daki en geniş deniz kıyısını onlarca yıldır çürümekte kaldıktan sonra yeni kullanımlar için yeniden düşünülmesi, uluslararası profesyonellere ve tüm Trieste şehrine yeni bir vizyon sağlamıştır. Fakat, H / C Projesi’ nin destekleyicilerinin de inandığı gibi, aslında bu durum insanların kültürlerini ve sanatın yararlarını özgürce paylaştığı, coğrafi ve zihinsel sınırların ötesinde bir toplumdaki yeni mekanların ve şehirlerin gelecekte nasıl olabileceğini hayal etmemizi sağlayabilir. 

2018 H / C tasarım yarışmasına katılan adaylar, bu ütopyanın bir parçası olarak yeni limanı hayal ederken farklı bir bakış açısı kullanarak limanın olağan işlevlerini (mal, sigorta, kar sorunları) ve gelme, ait olma, ayrılma gibi geçici durumlarını yeniden yorumlamışlardır.

Yarışmanın ana oturumunda, “Kültürler için bir limandan hangi nesneyi bulmayı/getirmeyi hayal edeceksin?“ sorusuna cevap veren katılımcılardan, özgün ve yenilikçi bir tasarım ögesi tasarlamaları istenmiştir. Bu oturumda, 11 ülkeden 22 aday içerisinden, Trieste Körfezi’nde bulunan şamandıralardan ilham alan bir projeyi sunan Avusturyalı tasarımcı Julia Landsiedl, Dorfles Ödülü’nü kazandı. Geri dönüştürülmüş polyesterden yeni bir nesne olan büyük “şamandıralar” ve seyahatlerde kullanılan taşınabilir yastık gibi küçük olanlar ile insanları oturmaya, dinlenip sohbet etmeye davet ediyor. Hırvat tasarımcı Ines Vlahović tarafından sunulan “Sal_ary” adlı projeye de özel mansiyon ödülü verildi. Tasarım tuzun değerli olduğu ve aynı zamanda Adriyatik’ten ödeme olarak kullanıldığı Antik Roma’dan esinlendi.

Trieste Limanı’na adanan yarışmada, 9 ülkeden 30 adayın özel oturumunda üç ödül ve özel mansiyon dağıtıldı. TRIESTE Ödülü ve BEBA Ödülü 26 yaşında seçilen en genç katılımcı olan Türkiye’den mimar Meriç Arslanoğlu’na “CON-TAG #” projesi için verildi. Genç yarışmacı, Porto Vecchio’da, hashtag’lerle çalışan, yüzen bir meydan oluşturmak amacıyla, ana akım sosyal medyadan dijital veri akışına duyarlı hava pompaları ve balon sistemi sistemi öngördü.

AB üyesi olmayan CEI ülkelerinden en iyi tasarım için CEI Ödülü, elektrik enerjisi üretmek için güneş panelleri kullanan portatif bir güneş çantası olan “S-case” projesini sunan Sırp tasarımcı Milan Ranković’ e verildi. Tasarım ayrıca yemek pişirmek için de kullanılabilir.

Son olarak, Cansu Dinç, Beyzanur Meriç, Sunay Paşaoğlu, Ebranur Yılmaz tarafından oluşturulan Türkiye grubu, Porto Vecchio’ nun tüm alanlarında, hayali yeni fonksiyonların geniş bir haritalanması olan “threshang” projesi için özel mansiyon aldı. Tasarımda Amerikan yazar Ursula K. Le Guin’ in  1974 tarihli bilimkurgu romanı “Dispossessed” de tasvir ettiği gibi demiryolu-karayolu duvarı ötesinde, duvarların genel belirsizliği üzerinde duruldu.

Tüm projeler 8 Eylül 2018 tarihinde Trieste’ de açılan bir sergide sunulacak ve beraberinde ödül töreni yapılacaktır.

Etiketler

Bir yanıt yazın