Tren İstasyonundan Otele Dönüşüm

Fin mimarisinin simgesi olan Eliel Saarinen tasarımı Helsinki Central Tren İstasyonu, orijinaline sadık uzantısıyla bir otele dönüştürüldü. Scandic Grand Central Helsinki, Finlandiya’nın en büyük otelleri arasında yer alıyor.

Fotoğraf: Marc Goodwin Archmospheres

Eliel Saarinen’in Finlandiya’daki en önemli tasarımları arasında yer alan Helsinki Central Tren İstasyonu ve idari binaları, Fin art nouveau akımının bir başyapıtı olarak görülüyor. 1919 yılında tamamlanan bina, dünyanın en güzel tren istasyonları arasında ve Finlandiya’nın en çok ziyaret edilen mimari noktalarından biri olarak listeleniyor.

Scandic Grand Central Helsinki, tren istasyonunun eski idari binalarında yer alıyor. 500 odası, toplantı ve ziyafet tesisleri ile yapı, Finlandiya’nın en büyük otellerinden biri.

Fotoğraf: Marc Goodwin Archmospheres

Proje, idari binaların restorasyonu ve yeniden kullanımı ile kuzeydeki istasyonları tamamlayan çağdaş eklemeyi kapsıyor. Çağdaş eklentiler Futudesign tarafından tasarlanırken, eski koridor, merdiven ve orijinal mobilyaların restorasyonunu Finnish Heritage Agency iş birliğiyle Soini & Horto gerçekleştiriyor.

Fotoğraf: Pietinen Aarne Oy / Helsinkikuvia

Futudesign’ın tasarımı, tren istasyonunun orijinal mimarisine sadık kalıyor, tarihi ve çağdaş mimarinin sınırlarını bulanıklaştırıyor. Futudesign’dan mimar Aleksi Niemeläinen, Eliel Saarinen’in mimarisini tamamen yeni bir perspektiften cesurca yorumlayarak hem eski hem de yeni unsurları ilginç kılan çağdaş bir mimari yaratmanın ana hedef olduğunu dile getiriyor.

Yeni plan, orijinal istasyonun mantığını sürdürüyor. Tasarımcılar, birçok tasarım detayında Eliel Saarinen’in orijinal planlarından esinleniyor. Girintili cephe ilkesi takip ediliyor ve orijinal binanın uçları açıkta bırakılıyor.

Fotoğraf: Scandic Hotels

Sokak seviyesindeki ve en üst kattaki kemerli pencereler modernize edilerek yeniden kurgulanıyor. Duvar malzemeleri, tren istasyonunun cephesini beton ve kırmızı granit karışımı ile taklit ediyor ve görkemli görünüme katkıda bulunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın