Trakya’da 2. Bilimsel Sergi Kıyıköy’de Açıldı

İlk çalışmalarını Istrancalar'da bulunan Demirköy ve Köyleri'nde yapan Mimar Sinan Üniversitesi ikinci çalışmayı da Kıyıköy'de gerçekleştirdiler.

Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Görevlileri Prof. Dr. Gülşen Özaydın, Yrd. Doç. Müge Özkan Özbek, Öğretim Görevlisi Aslı Odman, Araştırma Görevlileri Barış Göğüş, Ahmetcan Alpan, Sinem Seçer, Tuğçe Tezer, Derya Altıner ve 100 kadar öğrenci Mart 2015 tarihinde Kıyıköy’ün bilimsel olarak coğrafi ve sosyal yapısını çıkarmak için Kıyıköy’de çalışmalar yapmışlardı.

İlk çalışmalarını Istrancalar’da bulunan Demirköy ve Köyleri’nde yapan Mimar Sinan Üniversitesi ikinci çalışmayı da Kıyıköy’de gerçekleştirdiler.

Kıyıköy’de yapılan çalışmanın amacını; “Kıyıköy’ü tanımak, anlamak gerek. Biz bu okumayı ve anlamayı yapabildiğimiz zaman ne olduğunu anlatabilecek bir duruma gelmiş olacağız. Bu ne olduğunu anlatma durumunu da şehir planlamacılığı diliyle ifade etme çabasındayız. Ki bu dil bilimsel bir dil. Bu bilimsel dille var olanı tespit edilmesi bundan sonraki çalışmalara bir adım atılmış olacak. Bu güne kadar köylerin güzelleştirilmesine yönelik girişimler var proje yapmışlar ama bu anlamda bütüncül olarak yapılmış bilimsel bir çalışma yok. Biz bunun ilk adımını atacağız. Elde edeceğimiz çalışmayı da bir rapor haline getirip Kıyıköy ile paylaşacağız” diye açıkladılar.

Sözlerini tutan Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Görevlileri ve öğrencileri yeniden Kıyıköy’e gelerek yaptıkları çalışmalar sonucu hazırladıkları çizimleri Kıyıköy’de sergilediler. 3 gün açık kalan sergiye Kıyıköy’deki vatandaşlar Mimar Sinan Üniversitesi’nin çalışmalarına büyük ilgi gösterdiler.

Kıyıköy Düğün Salonu’nda açılan serginin açılışını Kıyıköy Belediye Başkanı Ahmet Bora, Demirköy Belediye Başkanı Muhlis Yavuz, Vize Belediye Başkanı Sedat Balkı, Vize Belediye Başkan Yardımcısı Yavuz Tezcan, Kıyıköy Kültür ve Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Kaan Satkın yaptılar. Sergi kurdelasının kesilmesinin ardından sergi açılışına katılan Belediye Başkanları Mimar Sinan Üniversitesi öğretim görevlilerine ve öğrencilere yaptıkları çalışmalardan dolayı teşekkür ederek çalışmalar hakkında bilgi aldılar. Sergiye gelen misafirlerle tek tek ilgilenen Öğretim Görevlileri ve Öğrenciler yaptıkları her çalışmanın ne anlama geldiğini ayrıntıları ile anlattılar.

“Bunu bir öğrenci çalışması olarak değerlendirin”

Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Görevlileri’nden Yrd. Doç. Dr. Müge Özkan Özbek çalışmaların asıl mimarı Prof. Dr. Gülşen Özaydın’ın sağlık sorunları sebebi ile sergiye katılamadığını belirterek yapılan çalışmaların bir öğrenci çalışması olarak değerlendirilmesini istedi.

Özbek çalışmalar ile ilgili yaptığı açıklamada şunları kaydetti;

“2015-2016 Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı’nda gerçekleştirilmiş olan PLN201 Planlama Atölyesi için bu yıl çalışma alanı Kıyıköy olarak belirlendi. Atölyenin temel öğretim hedefleri doğrultusunda; yerleşmenin “Doğa-İnsan-Kültür” İlişkileri bütününde incelenmesi, yerleşmeye parçası olduğu bütünden farklı ölçeklerde bakılabilmesi, yerleşmenin mekânsal örgütlenme biçimini oluşturan katmanların ve mekân olgusunun anlaşılabilmesi, yerleşmeye özgü niteliklerin ve farklılıkların ortaya konulabilmesi, yerleşmenin potansiyellerinin ve sorunlarının anlaşılabilmesi çalışma programımızı şekillendirdi. Çalışma grupları bu doğrultuda üst ve alt olmak üzere aynı anda iki farklı ölçekte çalıştılar. Dönem başında bir hafta boyunca Kıyıköy’e gelinip yerinde alan araştırması yapıldı. Kıyıköy sistemi içinde yerleşmeleri anlayabilmek için üst ölçekte farklı temalarda çalışma konuları belirlendi. Akışlar ve erişilebilirlik, tarihsel katmanlar ve bölgeselliğin dönüşümü, sosyo-ekonomik ve kültürel ilişkiler, yerleşme özellikleri ve kültürel miras, planlama araç, süreç- mevzuat ve aktörleri, doğal nitelikler ve miras olmak üzere altı tematik grup oluşturuldu. Üst ölçekteki çalışmalarda elde edilen verilerin şematize edilip mekânsallaştırılması hedeflendi. Çevresel ilişkiler haritası, erişilebilirlik haritası, zaman mekân tablosu, aktör ilişki ağı şeması, köylere göre ayrıştırılmış fiziki özellikler envanteri, proje ve mevzuat çizelgeleri, doğal alanlardaki mekânsal kullanım alanları üst ölçeklerde ifadelendirildi. Alt ölçekteki çalışmalarda ise Kıyıköy’ün yerleşim alanının büyüklüğü, güneşlenme bakı yönü, ortalama konut büyüklükleri, ilk yerleşmenin kurulduğu yer ve yerleşmeyi belirleyen temel öğeler, köy merkezlerinde yer alan farklı fonksiyonlar, yerleşmeyi belirleyen temel nedenler, köydeki mekânsal gelişmeler, köy halkının özel günlerde toplandığı mekânlar, yeni inşa edilen yapılar, köye ait diğer özellikler belirlendi. Haritalama çalışmalarında ise köylerin dokusal (yapısal) özellikleri, yeşil alanlarının türleri, mekânın kullanım türleri, köyde toplanma mekânlarının dağılım özellikleri ile farklı kişilerin algısal haritaları (öğrencinin kendisi, çocuk ve yetişkin) oluşturuldu. Dönem içinde yapılan eskiz sınavı ve haftalık tashihlerin ardından atölye sürecinin sonunda final jürisi yapılmış ve tüm gruplar üst ve alt ölçekteki çalışmalarını sunmuşlardır. Jüri değerlendirmesine bağlı olarak çalışmanın sonunda elde edilen kazanımlar şunlardır: Fiziksel mekânın bilgisi ile kartografik bilgi arasında ilişki kurulmuş, mekânın farklı temsil edilme araçları ile tanışarak (harita, uydu fotoğrafı, fotoğraf, film, maket, gravür, perspektif çizimler, dijital canlandırmalar, vb.) mekân bilgisi öğrenilmiş, farklı ölçeklerde çalışılarak ölçek kavramı ile karşılaşılmış, farklı ölçeklerde olaylar ve olgular arasında ilişki kurma becerisi kazandırılmıştır.

“Çalışmaları Kıyıköy ile paylaştık”

Seçilen mekânla ilgili kaynak çalışması yapılarak araştırma, bilgiyi kullanma, içselleştirme ve referans gösterme biçimi öğrenilmiş, parçaya bütünle kurduğu ilişki üzerinden bakılması gerektiği anlaşılmış, sosyal yapı ile fiziksel yapının karşılıklı ilişkiler içinde olduğunu dolayısıyla her türlü araştırmada bu ikili yapıya birlikte bakılması gerektiğini öğrenilmiş, atölye süreci boyunca ekip çalışması deneyimi ve sorumluluğu elde edilmiş, Bu dönemin sonunda ayrıca final jürisinin ardından Kıyıköy’e gidilerek, atölye sürecinde elde edilen bilgi yerel ortama götürülerek sergilenmiş ve Kıyıköylülerle paylaşılmıştır. Çalışmamız boyunca bizi destekleyen ve bilgi toplamamıza yardımcı olan Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (DAYKO) Başkanı Nusret Türkkan’a, Kıyıköy Belediye Başkanı Ahmet Bora, mahalle muhtarlarımıza, burada belirtilemeyen ancak kitabın sonunda yer alan listede yer alan ve bize yardımlarıyla büyük bir katkı oluşturan diğer kurum ve kişilere teşekkür ederiz” dedi.

DAYKO’dan Teşekkür Belgesi

Sergi sırasında Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Görevlileri ve Öğrencilerine çalışmalarından dolayı birer teşekkür belgesi veren Doğal Yaşamı Koruma Vakfı Başkanı Nusret Türkkan şunları söyledi; “Bu tür bilimsel çalışmalar üniversiteler tarafından yapılmalıdır. Üniversitelerin bu bölgeye gösterdikleri ilgi, alaka ve çalışmaları bizleri çok memnun etti. Bu çalışmalardan dolayı tekrar hepsine çok teşekkür ediyorum.”

Öğretim görevlileri öğrencilere verilen teşekkür belgelerinin çok anlamlı olduğunu söylediler. Yorucu çalışmaları sonrası böyle bir belge ile onurlandırılmak öğrenciler için çok sevindirici olduğunu belirterek DAYKO Vakfı Başkanı Nusret Türkkan’a teşekkür ettiler.

Etiketler

Bir yanıt yazın