Trabzon’a Yakışmadı

Trabzon’daydık... Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu’yla tüm şube yöneticileri, mimarlar ve çeşitli dallardan sanatçılarımız, 11 Mayıs’ta “Hammamizade İhsan Bey Kültür Merkezi”nde buluşmuştuk...

“Kent, Kültür ve Demokrasi Forumu”nda önce Genel Başkanımız Eyüp Muhçu ile Vali Recep Kızılcık, Karadeniz bölgemizin “sürdürülmesi” gereken zengin mimari geleneğini anımsattılar; bunu yaradanın, aynı zenginlikteki “yaşama kültürü” olduğunu belirttiler. Oturum ve tartışmalarda ise tarihsel ve doğal mirasa sahiplenme ile demokrasi arasındaki bağlar bölgeden mimari örnekler ele alınarak yorumlandı.

“4 bin yaşındaki Trabzon”un, sanat ve edebiyattaki köklü birikimleriyle böylesine önemli bir buluşmaya ev sahipliği yapması kadar anlamlı ne olabilirdi?

Yakışmayan davranış

Forum içerik ve katılım zenginliğiyle gerçekten de Trabzon’la çok uyumluydu… Ne var ki tarihi kentimize çok yakışan “Kent, Kültür ve Demokrasi” ile asla yakışmayan “kültür yoksunluğu”nu birlikte yaşadık.

Bu düşünsel derinliğin “farkında olmayanlar” arasında meğer Trabzon Belediye Başkanı Orhan Feyzi Gümrükçüoğlu da varmış… Açılış konuşmasını yapmaya bile gelmeyen Başkan’ın yaşattığı “gerilim” inanılır gibi değildi.

Aslında, konukların kent içi ulaşımında “belediye otobüsleri”ni görevlendirecek kadar “forum destekçileri” arasındaydı; ancak, “HOMUR Mizah ve Karikatür Grubu”nun bir gün önce fuayede düzenlediği “çevre” konulu karikatür sergisini gece yarısı kaldırtmıştı!

Bir de açılışta “Karikatür sergisi nerede?” sorularına belediye temsilcileri “Programda yer almıyor” demesinler mi?

Bu yanıtın, derelerimize göz koyan HES’lerden nükleer santral dayatmasına dek güncel çevre olaylarını ele alan karikatürleri “toplatma kararı” için gerçeği yansıtmadığı herkesin ortak kanısıydı.
Trabzon’da “demokrasi”yi de temsil eden bir yerel yönetici, kendi “siyasî büyükler”ini de eleştiren yapıtlar nedeniyle bu talihsiz tutumu sergilemiş olmalıydı.

Nitekim HOMUR’un basın açıklamasında da deniyordu ki: “Gümrükçüoğlu bu davranışıyla halkın belediye başkanlığından iktidarın belediye başkanlığına geçiş yapmıştır.”

“Sakıncalı” karikatürleri ertesi gün Mimarlar Odası binasında sergileyen Şube Başkanı Sayim Adanur da bakın ne diyordu:

“Trabzon’un demokratlığını, hoşgörüsünü konuşuyorduk. Ancak hoşgörüsüz bir olay yaşadık; misafirlere rezil olduk. Yanlış yönlendirilen Belediye Başkanım adına da çok üzüldüm.”

Etiketler

Bir yanıt yazın