Tozkoparan “Riskli Alan” Kararını Danıştay’a Taşıdı

"Afet yasası" kapsamında riskli alan ilan edilen Tozkoparan Mahallesi sakinleri, karara karşı Danıştay’da dava açtı.

“Afet yasası” olarak bilinen 6306 sayılı yasa kapsamında geçen ay riskli alan ilan edilen Tozkoparan mahallesi, karara karşı Danıştay’da dava açtı. Mahalle, 1950’lerden itibaren devlet eliyle dar gelirli kesimler için 775 sayılı Gecekondu Yasası’na göre kuruldu. Riskli alan ilan edilen 5 bin 500 konutlu mahallede, bu karar yaklaşık 20 bin kişiyi etkileyecek. Mahalle rezerv alanı içinde yani konut yapmaya müsait bir bölgede yer alıyor. Şirinevler Bölge İdare Mahkemesi önünde Tozkoparan Derneği (TOZDER) adına basın açıklamasını okuyan Ömer Kiriş, mahallede yedi yıldır kentsel dönüşüme karşı mücadele ettiklerini söyledi. Kiriş, 2006 yılında da TOKİ’nin mahallenin yüzde 40’ını AVM ve Rezidans yapma planlarına karşı dava açıldığını ve Danıştay’ın bu planları “kamu yararına” uygun bulmayarak reddettiğini söyledi.

“Dere yatağındaki konutlar riskli değil mi?”

Deprem riski öne sürülerek mahallenin riskli alan ilan edilmesi kararında çelişkiler olduğunu dikkat çeken Kiriş, şöyle konuştu:

“Depremi öne sürüp, dere yatağı içerisindeki 30 yıllık, 13 katlı, yaklaşık 1200 daireyi riskli alan dışında bırakıp, 5 katlı ve devlet eliyle yapılmış çevresi yeşil alanlarla kaplı binaları riskli alan kapsamına almak, depremin halk üzerindeki etkisini ranta çevirmekten başka bir şey değildir.

“Hiç kimse sağlıksız meskenlerde yaşamak istemez. Sosyal devlet, ‘sizi sağlıklı konutlara kavuşturacağız’ diyerek halkı zorla tahliye edemez, zorla borçlandıramaz. Barınma haktır, ranta bırakılamaz.”

Etiketler

Bir yanıt yazın