Totoro Evi Aileyi, Evi ve Peyzajı Bütünleştiriyor

CplusC Architectural Workshop tarafından yürütülen Totoro House'un yenilenmesi ve genişletilmesinde Studio Ghibli'nin filmi "Komşum Totoro (My Neighbor Totoro)"dan esinlenilmiş.

Komşum Totoro filmi aile, arkadaşlar ve doğa ile olan ilişkilerin önemini öğretiyor. Sidney’deki ev, hem aile üyeleri hem de çevredeki peyzaj alanı ile bağlantı kurarak bu konseptin somutlaşmış hali olarak tasarlanmış.

Ev, üç farklı bölgeye ayrılıyor: evin özel bölümleri, yenileme esnasında genişletilen kısımdaki yaşam alanı ve avlu/bahçe. Evde ebeveyn banyolu bir ana yatak odası ile bir misafir odası olmak üzere iki yatak odası ve bir adet de banyo bulunuyor. Mevcut ev, yeni eklenen kısımların standardına uyacak şekilde yenilenmiş olsa da, ev içindeki mevcut yerleşim düzeni önemli ölçüde değiştirilmemiş.

Arazinin eğimli yapısı nedeniyle, başlangıçta ev ile arka bahçe arasında bir kopukluk bulunuyormuş. Yeni eklenen kısım yatak odalarından bahçeye giden iç ve dış mekanlar arasında kademeli bir dikey geçiş oluşturan bir bağlantı görevi görüyor. İçeride ise yaşam ve yemek yapma/yeme alanlarının kullanımları arasındaki sınırlar kaldırılarak tek bir açık plan alan ortaya çıkarılmış.

Yenilenen yapı, yemek pişirme ve oturma alanları ile birlikte dış mekana uzanıyor. Bu tasarım ev ile avlu arasındaki eşiği yumuşatıyor.

Tasarım, Japon “Shakkei” veya “ödünç alınmış manzara” konseptinden yola çıkıyor. Özellikle, arka bahçeye bakan pirinç malzeme ile yapılmış dairesel pencere arka bahçenin görüntüsünü adeta çerçeveliyor. Kısmen çapraz havalandırmaya izin veren pencere aynı zamanda bir oturma elemanı olarak da kullanılabiliyor.

Etiketler

Bir cevap yazın