Torun Center’daki İş Cinayetinde Müfettiş Raporu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri, Torun Center'da 10 işçinin öldüğ iş cinayeti ile ilgili üç ihmal tespit etti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri, Torun Center’da 10 işçinin öldüğ iş cinayeti ile ilgili üç ihmalin olduğunu belirtti.

Stoper parçası yok

Müfettişlerin araştırmaları sonrasında, üç temel ihmal şöyle:

1- Yapılan incelemeye göre, kazaya asansörü en üstte durdurmaya yarayan bir yerde ‘son nokta’ olarak kabul edilen bölümde yer alan ‘stoper’ parçalarının takılmaması oldu. Bu parça takılı olmadığı için olay meydana geldi. Raylardan bir bölümü çıkan asansörü, üzerindeki yükle taşıyamayan dişliler de kırıldı ve asansör 32’nci kattan zemine çakıldı.

Halat ve paraşüt yok

2- Bunun yanı sıra yine yük taşıyan asansörler ile işçileri taşıyanların ayrı olması gerektiği ancak burada ikisinin de bir arada olduğu ortaya çıktı. Firmaların hem insan hem de yük taşımayı bir arada yapmaları halinde emniyet amaçlı kullanmaları gereken, halat ve paraşüt sisteminin de ilk tespitlere göre asansörde olmadığı saptandı.

Acemi işçi

3- Son tespit ise, asansörü genellikle işe yeni başlayan acemi işçilerin kullanması oldu. Son kazada da asansörü kullanan operatör işçinin de, 5 gün önce çalışmaya başladığı için deneyimsiz olduğu ortaya çıktı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel, müfettişlerin incelemelerini tamamladığını, delillendirmeleri yaptığını önümüzdeki günlerde de raporunu hazırlayacağını söyledi.

“Bu kazaya tamamen işletme hatası neden olmuş. Bunlar, üretime dalmışlar, insan emniyetini unutmuşlar. Oysa önce güvenlik sonra üretim gelir.”

İş cinayetiyle ilgili bilirkişi raporunun da açıklanması bekleniyor. Olayla ilgili hem savcılık, hem de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri ayrı ayrı soruşturma başlattı.

Etiketler

Bir yanıt yazın