Toroslardaki İki Antik Kent Kültür Turizmine Kazandırıldı

Antalya Seleukeia Antrik Kent, yedi yıllık çalışmadan sonra kültür turizmine açıldı. Bölgenin bilinmeyen tarihi kitaplaştırılarak gün yüzüne çıkarıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 41 yıl önce arkeolojik çalışma yapılan Seleukeia (Lyrbe)Antik Kent’teki düzenlemeyle bölgeyi kültür turizmine açtı. Bakanlık, turist ziyaretlerinde 500 metrelik yol engelini ortadan kaldırdı. Antik kent, Antalya Manavgat’a 15 kilometre uzalıktaki Bucakşıhlar köyünde yer alıyor.

Büyük İskender’in haleflerinden Suriye Kralı I. Seleukos Nikator (MÖ 321-280) adına kurulan 9 kentten biri olan antik kent, Prof.Dr. Jale İnan’ın bölgede 1972-1979 yılları arası kazı çalışması yapmasıyla ortaya çıkarılıyor. İnan, yedi yıllık çalışmasını ‘Toroslarda Bir Antik Kent Lyrbe’ ismiyle kitaplaştırarak uzun yıllar bilinmeyen tarihi dünya gündemine taşıdı. Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Dr. Abdurrahman Arıcı, antik kente ulaşımdaki yol sıkıntısını ortadan kaldırdıklarını söylüyor. Antik kentin gün yüzüne çıkmasının İnan’ın yedi yıllık emeğine bağlı olduğunu anlatan Arıcı, iki tarihi ören yerinin Torosların eteğine kurulmuş nadide antik kentler olduğunu ifade ediyor.

Arıcı, tarihi ören yerlerinde bulunan bütün levhaları güncellediklerini hatırlatıyor: “Antalya, adeta açık hava müzesi. Şehirde 160 tarihi ören yeri var. Manavgat bu konuda en şanslı turizm bölgelerinden biri. Manavgat, geçmiş medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve tarihte derin iz bırakmış Selge, Seleukeia ve Side Antik Kent’e sahip. Hedefimiz iki antik kenti Xanthos, Termessos, Perge, Olimpos, Myra ve Side’den sonra kültür ve arkeoloji turizminde cazibe merkezi yapmak. Bu bağlamda bütün levhaları turistlerin kendi dillerinde anlayacağı şekilde güncelledik.”

Rus kültür turizmi uzmanı Dr. Natalia İbrahimov ise, Antalya’ya getirdikleri Rus turistleri haftanın üç günü Side, Selge ve Seleukeia antik kentlere götürerek kültür turuna çıkardıklarını söylüyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın