Toronto’ya Monolitik Su Arıtma Tesisi

Toronto'nun yeni mahalleleri West Don Lands ve Quayside’ın atık sularını rehabilite etmek için gh3* architects, bir su arıtma tesisi (Stormwater Facility - SWF) tasarladı.

Fotoğraflar: Adrian Ozimek

Monolitik, betonarme yapının etrafı, demiryolları, otoyollar gibi kentin ulaşım ağı ile çevrili. Bina, Toronto’nun kent olarak sürdürülebilir kalkınma ve su yönetimi anlayışına bir katkı niteliğinde.

Cephede dikkatlice konumlandırılmış açıklıklar binanın iç işleyişine dair bir izlenim verirken çatının güney tarafındaki ışıklık geceleri fener gibi etrafı aydınlatıyor.

Cephedeli bu açıklıklar, suyun temiz ve güvenli olmasını sağlamak için yapılan çalışmaların halk tarafından şeffaf bir şekilde görülmesini sağlıyor.

SWF’nin tasarımı, mimari bir bütün halinde birleştirilen üç ana unsurdan oluşuyor.

İlk unsur, çevredeki mahallelerden gelen arıtılmamış yağmur suyunu almak için ters çevrilmiş sifon görevi gören, radyal bir çelik ızgara ile kaplanmış 20 metre çapında bir yağmur suyu deposu.

Bunun üzerinde, arıtma tesisindeki rezervuar şaftını birbirine bağlayan kanallar ve oluklar bulunan bir asfalt ve beton zemin düzlemi bulunuyor.

Son unsur ise heykelsi 600 metrekarelik yağmur suyu arıtma tesisinin kendisi.

Hem bina hem de peyzaj, güneş ısısı kazanımını azaltmaya ve tesisin hizmet ömrünü uzatmaya yardımcı olan brüt beton ile inşa edilmiş. Düşük enerji girdileri, yüksek yalıtımlı bir çeper, günışığı, pasif soğutma ve havalandırma ile elde ediliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın