Torino’daki Eski Olimpiyat Köyü Sosyal Konutlara Dönüştü

PICCO Architetti, Torino'daki eski Olimpiyat Köyü'nü öğrenci konutlarına ve sosyal konutlara dönüştürerek, aslen 2006'da Alman mimar Otto Steidle tarafından tasarlanan projeyi yeniden canlandırmış.

PICCO Architetti, Torino’daki eski Olimpiyat Köyü’nün 39 binasının yedisinin restorasyonunu, korunmasını ve işlevsel yeniden geliştirmesini tamamladı. Bu köy, Alman mimar Otto Steidle’ın 2006’da tasarladığı ana plana dayanarak, Benedetto Camerana koordinasyonunda, 2001’e kadar Mercati Generali tarafından kullanılan alanda Kış Oyunları için tasarlanmış.

Eski Olimpiyat Köyü, başlangıçta şehir dokusuna entegre edilecek bir mahalle olarak tasarlanmış. Ancak, Olimpiyat etkinliğinden sonra, üç blok bina sosyal konutlar ve Arpa için ofisler olarak yeniden kullanılmış, diğerleri Torino Olimpik Park ofisleri, hosteller ve bazı sosyal konutlar için ayrılmış. Daha sonra kompleksin bir kısmı, fonksiyonunu yitirmiş. Bu sosyal acil durumdan yola çıkarak, yeni konut kompleksi, yaklaşık 400 yatak kapasitesi sağlayan olağanüstü bir kentsel yenileme fırsatı haline gelmiş.

PICCO Architetti’nin projesi, Steidle’ın orijinal konseptine dayanarak yeni esnek bir konut modeli oluşturmayı amaçlıyor. Alman mimarın önerdiği yerleşim dokusu, Torino’nun kentsel geleneğinin tipik kapalı blok düzenine alternatif olarak açık bir dama tahtası düzenini yansıtıyor. Eski Mercati Generali’nin 1932’de Umberto Cuzzi tarafından tasarlanan kemerlerinden başlayarak, 39 bina, şehre karşı ön kısmı kısmen kapatan ancak tepeye doğru açılan bir düzenleme ile düzenlenmiş. Eski Olimpiyat Köyü’nün planı, dolayısıyla, binalar arasında, binaları birbirine bağlayan yeşil alanları ve geçişli yaya yollarını içeren uzunlamasına eksenlerle düzenlenmiş bir açık alan yaratmış.

PICCO Architetti tarafından tasarlanan yeni öğrenci ve sosyal konut kompleksindeki yedi binadan altısı orijinal olarak Otto Steidle tarafından planlanmış. Bunlardan beşi (B2, D0, D2, F0, F2), merkezi düzenlemelere ve lineer rampalar ve dairesel dağılımı olan dikey bir dağıtım sistemine sahip benzer tipolojik özelliklere sahip. Altıncı bina (E4), ana giriş olarak hizmet veren ve kompleksin tamamına giden cadde önünde bulunan en büyük bina, iki merdiveni içeriyor – biri yer üstündeki 2 katlı bölümü hizmet verirken diğeri yer üstündeki 7 katlı bölüme hizmet veriyor. Aynı zamanda bodrum seviyesine de bağlı. Yedinci bina (E1) ise Avusturyalı mimar Adolf Krischanitz tarafından tasarlanmış ve paralel rampalara sahip merkezi bir merdivene sahip.

İlk altı bina, tüm katlarda stüdyolardan 4 kişilik odalara kadar değişen konut birimleri ile düzenlenmiş. Yedinci bina, 27 stüdyo ve 14 iki yatak odalı daireye bölünmüş. PICCO Architetti’nin projesi, açık tek aile tipolojisinin yanı sıra, çevreye yeni bir bölgeyi entegre etmeyi teşvik ediyor ve iç iletişim ve bireysellik gelişimi için çeşitli formlar sunuyor.

PICCO Architetti tarafından hayata geçirilen yenileme çalışması, Studio Pession tarafından yapı denetimi ile birlikte CO.GE.FA. spa tarafından gerçekleştirilmiş ve iç mekanlarda bırakılan nesne ve mobilyaların başlangıçta temizlenmesiyle başlamış. İlk aşamada, binaların tamamı iç bölme duvarlarının yıkımını ve tüm mekanik ve elektrik sistemlerin kaldırılmasını içeren bir süreçten geçilmiş. İkinci aşamada, tüm inşaat ve montaj işleri gerçekleştirilmiş ve binalar tamamen tamamlanmış. Sonuç, formal kimliğini koruyan ancak içerik açısından önemli bir yenilik geçiren bir kompleks – çeşitli boyutlarda birimlere sahip esnek bir konut, Via Giordano Bruno’ya bakan binanın zemin katında resepsiyon alanı ve kontrol noktası bulunmakta. Burada, ofisler, spor salonu, yaşam alanları ve yemek hizmetleri yer almakta. Proje aynı zamanda binaları çevreleyen açık alanların iyileştirilmesini ve ortak yolların ve yeşil alanların restore edilmesini, yeni ağaç ve çalı dikimlerini içeriyor.

PICCO Architetti, Alman sanatçı Erich Wiesner’in orijinal projesinde tasarlandığı gibi kompleksin orijinal renklerini geri getirmeye özen göstermiş. Binalar, küçük mahalleye güçlü bir görsel kimlik kazandıran ve çevresindeki kentsel dokudan ayrılan bir renk planını takip ederek orijinal olarak farklı renk düzenleriyle tasarlanmış.

Eski MOI Köyü’ndeki binaların kentsel ve sosyal canlanması, gelecekteki sakinlere, Torino gibi çeşitli girişimler sayesinde önemli bir gelişim dönemi yaşayan bir üniversite şehrinde modern ve ekonomik konutları, kişisel hizmetlerle zenginleşmiş bir şekilde sunuyor.

Proje, gelecek yıllarda Sağlık, Araştırma ve İnovasyon Parkı’nın ortaya çıkmasını ve eski pazarın kemerlerinin restore edilmesini bekleyen bir kentsel alanın önemli bir dönüşümü için bir katalizör.

Etiketler

Bir yanıt yazın