‘Topraksız Köylüler’ Hareketi “Amed Kent Bostanları” Yayılıyor

Brezilya’daki Topraksız Köylüler hareketine benzetilen “Amed Kent Bostanları”, her köye, her ilçeye ve her kentte yayılacak.

“Mevsimlik tarım işçilerinin başka illere göç etmesini engellemeyi, üretimden uzaklaşan insanları tekrar toprakla buluşturmayı ve kent ile köyde yaşayanları yakınlaştırmayı” amaçlayan proje kapsamında her bir bostandan 60 aile geçimini sağlayacak.

Diyarbakır’da (Amed) mevsimlik tarım işçiliğinin önüne geçmek ve yurttaşların kendi topraklarında geçimlerini sağlamaları amacıyla başlatılan kent bostanları çalışması her geçen gün büyüyor. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanlığı ve Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanlığı ile Amed Ekoloji Meclisi tarafından ortak olarak devam eden çalışma kapsamında toplamda 300 dönümlük arazinin ekimi yapılacak. Şu ana kadar iki bostanda ekim tamamlanırken, üçüncü bostan da ekime başlandı. Proje kapsamında her bir bostandan 60 aile geçimini sağlayacak.

Ailelere üretim alanı açılıyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanı Yüksel Aslan Acer, kent bostanı projesini Brezilya’daki “Topraksız Köylüler” hareketine benzetti. Acer, “Amed’de kent bostanında ekim yapan ailelerin kendilerine ait ekip biçecekleri toprakları yok. Belediye olarak onlara ekim ve üretim alanı açmak için arazileri tahsis ediyoruz. Yani ailelere bir üretim alanı açmış oluyoruz. Üretim alanı açma ve ekip-biçme işleminin kolektif bir şekilde yapılması kısmı ile Brezilya’daki Topraksız Köylüler hareketine çok benziyor” dedi.

Acer, Brezilya’daki “Topraksız Köylüler” hareketinin devlete ait toprakları işgal edip durumu kötü olan ailelere verildiğini ve köylüler tarafından toprakların kolektif bir şekilde ekilip biçildiğini ve bu yönüyle de projenin benzediğini dile getirdi.

Birinci amaç göçü engellemek

Geçen yıl başlatılan kent bostanları projesi için Anbar ve Kayapınar olmak üzere iki pilot bölgenin seçildiğini belirten Acer, Kadın Politikaları Daire Başkanlığı, Amed Ekoloji Meclisi ve Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanlığı’yla birlikte projeyi başlattıklarını söyledi. Geçen yıl elde edilen başarı nedeniyle bu yıl çalışma kapsamlarını ve çalışan ailelerin sayısının artırıldığını aktaran Acer, “Çalışmalarımızın hedeflerinden birincisi, mevsimlik tarım işçilerinin başka illere göç etmesini engellemek ve yaşadıkları topraklarda üretime dâhil etmektir. İkincisi, kent yaşamıyla birlikte topraklarından ve üretimden uzaklaşan insanları tekrar toprakla birleştirmek. Üçüncüsü ise, şehirde yaşayan insan ile köyde yaşayan insanı yakınlaştırmak” şeklinde konuştu.

300 dönümlük arazide ekim yapıldı

Kent bostanları sayesinde kadınların toprakla yeniden buluşmasının sağlandığını söyleyen Acer, bu yönüyle kadınların yeniden üretime katılacağına dikkat çekti. Bu dönemde 300 dönümlük alanda çalışmalar başlattıklarını ve önceliklerinin Sur’da devlet güçleri tarafından mağdur edilen aileler olduğunu belirten Acer, başlatılan çalışmanın geçen yıllara göre daha geniş kapsamlı olduğunu söyledi. Kent bostanları sayesinde kolektif üretmeyi ve dayanışmayı arttıracaklarını vurgulayan Acer, bu açıdan projenin çok önemli olduğunu söyledi.

Gelirler ailelere verilecek

Acer, proje kapsamında her bir bostandan 60’a yakın aileye yardım edeceklerini ve bunun da ortalama 250-300 kişiye tekabül ettiğini kaydetti. Bostanlardan elde edilen ürünlerin aileler arasında adil bir şekilde dağıtılacağını dile getiren Acer, yani üretici ile tüketici arasında bir dayıbaşı, komisyoncu ve aracının olmayacağını da söyledi.

‘Doğal tohumla üretim yapıyoruz’

Amed Ekoloji Meclisi üyesi ve Tohum, Tarım ve Gıda Komisyonu’nda yer alan Sevda Tuğrul ise, kent bostanları projesiyle mahallelinin üretime dâhil olacağını ve kendi ürünlerini elde edeceğini söyledi. Komisyon olarak amaçlarının kimyasal tohumlar yerine yerel tohumlarla üretim yapmak olduğunu dile getiren Tuğrul, “Şu an kent bostanlarına ekilen tohumları kendimiz ürettik. Projemizin başarılı olacağına inanıyoruz. Bu proje bize her şeyi sunuyor ve çeşitliğin fazla olmasını sağlıyor. Kimyasallara ihtiyaç duymadan doğadaki bitkilerden ihtiyaçlarımızı karşılayabiliyoruz. Bu şekilde bitkilerin büyümesi daha sağlıklı bir şekilde oluyor” dedi.

Hedef her köye her şehre yaymak

Mevsimlik işçilerin Kürdistan’dan çıkarak Türkiye’nin çeşitli kentlerinde çalışmaya gittiğini aktaran Tuğrul, işçilerin gittikleri yerde çok az paraya ve sömürülerek çalıştırıldığını belirtti. En büyük hedeflerinin kent bostanlarını her köye, her mahalleye, her ilçeye ve her şehre yaymak olduğunu dile getiren Tuğrul, projeyle artık köylülerin bulundukları her alanda kendi topraklarını ekip-biçme imkânını bulacağını söyledi.

Etiketler

Bir yanıt yazın