Topoğrafyaya Uyum İçinde Şekillenen Bir Yer Altı Fabrikası

Varşova merkezli stüdyo Unism, bir gıda paketleme şirketi için yer altına gizlenerek çevredeki araziyle uyum sağlayan yeşil çatılı bir fabrika tasarladı. Yeni fabrikanın tasarımı ile kırsal peyzajlardaki büyük ölçekli projelerin geleceğini değiştirmek hedefleniyor.

Polonya’nın Lublin kenti yakınlarındaki Drzewce’de bulunan gıda paketleme şirketinin yeni fabrikası Ecopet, kırsal alanlardaki büyük ölçekli projelerin geleceğini değiştirmeyi amaçlayan mimarlık firması Unism’in daha büyük ölçekli bir planının parçası.

En yüksek noktası ile en alçak noktası arasında 6 metrelik yükseklik farkı olan dar bir topoğrafya üzerine konumlanan yapı, iki katlı olarak inşa edilmiş. Yapı, yerin altına gizlenerek çevredeki araziyle uyum sağlayan yeşil bir çatı oluşturuyor.

Projedeki mimari çalışmanın yoğun bir kısmı yer altı bölümünde gelişirken, yeşil çatının altında sadece giriş bulunuyor. Fabrikanın ana birimleri için yer altında büyük bir yapı geliştirilmiş.

Tasarımcılar, binanın zemin katında üç ana alan içeren doğrusal bir yerleşim planı oluşturmuş: hammaddelerin depolanması, üretim hattı ve bitmiş ürünlerin depolanması.

Fabrikanın üst katı ise halka açık olacak ve ziyaretçi merkezi, konferans salonları ve “çevre dostu ambalajdaki ilerlemelere” adanmış bir araştırma merkezinin yanı sıra ofis personeli için uygun çalışma alanlarını içerecek.

Arup’un mühendislik ekibi ile işbirliği içinde geliştirilen proje, üretimi artırmak için üretim hattının otomasyonunu ve depolama tesislerinde otonom mobil robotların kullanımını da kapsamakta.

Etiketler

Bir yanıt yazın