Topoğrafik Çatısıyla Bir Sanat Müzesi: Qintai Art Museum

Atelier Deshaus tarafından tasarlanan Qintai Art Museum, Wuhan'daki Moon Lake’in kenarında yer alıyor.

Fotoğraflar: Fangfang Tian, Shengliang Su

Mekan kütlesinin gölün doğal yüzeyi üzerindeki ağırlığını azaltmak için sergi alanlarının bir kısmı yeraltına gömülürken göl yönünde dalgalı bir doğal arazi formu seçilmiş. Bu hem yeraltı alanını kullanılmasını hem de zemindeki kütleyi en aza indirmeyi sağlıyor. Şehir yoluna bakan tarafta dikey bir cephe sayesinde ise yapının kütlesi vurgulanmış.

Dalgalı çatı, topoğrafya çizgilerini takip eden soyut basamaklı bir terastan oluşuyor. Basamakların rıhtlarında gümüş metalik yüzeyler kullanılırken basamaklar beyaz taşlar ve alçak bir bitki örtüsü ile kaplanmış. Ayrıca burada dolambaçlı ahşap yürüyüş yolları da bulunuyor.

Bu çatı yolları tamamen halka açık olup Moon Lake’in yanı sıra müze sergi alanlarının çıkışları, kamusal eğitim mekanı, sanat mağazası, kafe ve diğer kamusal alanlara bağlanıyor. Böylece müzenin sergi alanlarından bağımsız bir kamusal alan oluşturuyorlar. Kamunun faaliyetleriyse mimari yüzeyin bir parçası.

Sanat müzesi mimarisi ile Moon Lake’in güney kıyısındaki kentsel alan yeniden tanımlanıyor. Müzenin batısındaki alan, gelecek için planlanmakta olan Wuhan Library and Drama Centre ile etkileşim içinde olacak bir kentsel meydan için ayrılmış durumda.

Müzenin ana girişi ve Creative Cultural Spaces gibi güçlü kamusal ilkelere sahip programların tümü bu tarafa yerleştirilmiş ve burada ince bir şekilde içe doğru kavisli bir cephe bir çevreleme hissi yaratılmış. Meydandan ikinci kattaki kafe ve çatı terasına bağlanan rampalı yollar, müze kapandıktan sonra da çalışabilecek bir kamusal sirkülasyon oluşturuyor.

Ana salon, dalgalı çatı manzarasıyla birlikte sergi için benzersiz bir alan yaratıyor. Sergi alanındaysa yüzen sergi duvarları kullanılıyor, bu nedenle sergiyi ziyaret etmek için artık belirli bir sirkülasyon yok. Duvarlar hem sergi için yüzey hem de dalgalı çatı için destek.

Çağdaş sanat, modern sanat, klasik sanat ve özel sergiler için sergi alanları, bağımsız olarak erişilebilirken büyük bir işlevsel esnekliğe sahip olacak şekilde sırayla birbirine de bağlanabiliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın