Toplumsal Paylaşım İçin Park Tasarımı

El Equipo Mazzanti ve AEV Arquitectos, Kolombiya'da tasarladıkları bir dizi parkın, toplumsal paylaşım için bir mekanizma haline gelmesini amaçlıyor.

“Ciudadela 29 de Julio Park”, Kolombiya’nın Santa Marta şehrindeki Rio Manzanares kıyısında, rehabilitasyon alanlarını ve kamusal alanları içine alan ağın bir parçası.

Proje, dinlenme ve rekreasyon alanlarının olduğu, fiziksel ve sosyal limitlerin bulanıklaştığı, mekanın belirginleşerek merkezi bir aks olarak çalışabildiği, bölge sakinlerinin etkinlikleri ve buluşmaları için kullanılan bir dizi merkezi mekan olarak tasarlandı.


Fotoğraflar: Andres Valbuena, Rodrigo Davila

Her bir park kendi alanlarının ihiyaçlarına göre, 6 farklı strateji foğrultusunda davranıyor:

  1. Sınırları, kamusal alanı tanımla.
  2. Alan içinde bir merkez veya referans noktası oluştur.
  3. Mekanları farklı malzemeler kullanarak özelleştir.
  4. Gölge alanlar oluştur.
  5. Doğal, sosyal ve yapay peyzajı birleştir.
  6. Oyun alanları tanımla.

Ciudadela 29 de Julio Park’ta, standartlara uygun bir futbol sahası, çocuk oyun parkı, yetişkin spor alanları, çok amaçlı yarı açık alan, birkaç bahçe ve serbest alan bulunuyor. Proje, oyun ve oynama eyleminin, her yaştan insanın aynı mekanda buluştuğu, toplumsal paylaşım için bir mekanizma haline gelmesini başarmayı amaçlıyor. Yarı açık alanın ise, farklı atmosfer ve etkinlikler üreten bir yapı gibi davranması amaçlanmış. Park burada, toplulukların konser, oyun, toplantı, atölye, dans gibi etkinlikler düzenleyebildiği, kamusal alanın tetikleyicisi konumunda.

Etiketler

Bir yanıt yazın