Topkapı Sarayı’nda ‘Hasankeyf’ eylemi

Doğa Derneği üyeleri ve bir grup Hasankeyfli baraj suları altında kalma tehlikesi ile karşı karşıya olan Hasankeyf için Topkapı Sarayı'nda eylem yaptı.

Saray kapısında ‘Unesco Dünya Kültür Mirasları Topkapı ve Hasankeyf Taşınamaz’ yazılı pankart açan eylemciler, Hasankeyf’in taşınmak istendiğini bu duruma dikkat çekmek istediklerini belirtti. Eylemcilere müdahale eden Saray görevlileri, açılan pankart ve fotoğrafları toplamaya çalıştı. Bu sırada görevliler ile eylemciler arasında kısa süreli arbede yaşandı.

Doğa Derneği üyeleri ve bir grup Hasankeyfli, Hasankeyf’in Ilısu barajının sularına gömülme tehlikesi altında olduğunu belirterek, Topkapı Sarayı’nda protesto eylemi yaptı. Sarayın iç kapısına kadar yürüyen eylemci grup burada pankart açarak saray girişini geçici bir süre için ziyaretçi girişine kapattı. Görevliler, eylemcilerin açtıkları pankartları ve fotoğrafları toplamaları için uyarıda bulundu. Bu sırada eylemciler ile görevliler arasında arbede ve sözlü tartışmalar yaşandı. Sivil polislerin de gelmesi üzerine eylemciler pankartı ve fotoğrafı topladı.

Eylem ile ilgili açıklama yapan Doğa Derneği Genel Müdürü Engin Yılmaz, “Hasankeyf’in, Dünya Kültür Mirası alanı olması için gerekli girişimlerde bulunulmadı. Bu tarihi ve eşsiz mekân Ilısu barajının suları altında kalacak. Kültürel yaşam ve doğa yok olacak. Yetkililer burayı taşıyacağız diyorlar. Biz bu saçmalığı göstermek için burada bulunuyoruz. Nasıl ki Dünya Kültür Miras Alanı olan Topkapı Sarayı’na insanların girmesini engelleyemezseniz, Topkapı Sarayı’nı taşıyamazsanız, Hasankeyf’i de taşıyamazsınız diyoruz.” şeklinde konuştu.

Eylem için Hasankeyf’ten gelen emekli imam İsmail Koçyiğit de tarihi Hasankeyf’in sular altında kalmasını ya da taşınmasını istemediklerini belirtti. Hasankeyf’ten eşi ve kızı ile birlikte gelen Mehmet Şahin Öztekin ise “Hasankeyf’in Kapadokya Dünya Kültür Mirası alanı olmasını istiyoruz. Baraj suları altında kalmasın istiyoruz. Turizme kazandırılsın. Gelir elde edilecekse bu şekilde değerlendirilsin.” diye konuştu. Hasankeyf’te çalıştığını belirten bir arkeolog, “Hasankeyf ve Dicle vadisi sular altında bırakılmak istenmektedir. Hasankeyf Dünya Kültür Mirası olmak için gerekli on şartın dokuzunu taşıyor. Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı buranın kültür mirası alanı olması için gerekli başvuruları yapmadı. Biz burası sular altında kalmasın, taşınmasın ve yerinde korunsun istiyoruz.” ifadelerini kullandı. Yaşanan arbede ve tartışmanın ardından eylemlerini sona erdiren göstericiler, gişeden bilet alarak Topkapı Sarayı’nı ziyaret etti.

Etiketler

Bir yanıt yazın