Tokyo’da Sele Dayanıklı Bir Anaokulu

Aisaka Architects' Atelier, Tokyo, Katsushika'da sele dayanıklı bir anaokulu tasarladı.

Fotoğraflar: Shigeo Ogawa

Aisaka Architects’ Atelier’in, Tokyo’nun Katsushika semtindeki bir anaokulunun yeniden inşası için getirdiği öneride bazı temel konular önemli olmuş.

İlk olarak, yapının binanın yakındaki Naka ve Arakawa nehirlerinden kaynaklanan taşkınlarla baş etmesi gerekiyordu. Sel, tüm mahalle deniz seviyesinin altında ve bir taşkın ovasında yer aldığı için sıklıkla yaşanan bir olay. İkincisi, yakınlardaki park sayesinde tüm topluluğa açık ve çevredeki şehir manzarasına saygılı bir yapı olmasıydı.

Mimarlık ofisi çözüm olarak, programı dört bölüme ayırmış: çocukların özgürce oynayabileceği güvenli bir “ev” ve ortam; fiziksel aktiviteler, egzersiz için bir “park” ve geniş açık alanlar; yaşamın, gıdanın değerini öğrenmek ve takdir etmek için bir “okul” ve sel ile diğer olası felaketler sırasında toplumu koruyan bir “kale”.

Üç katlı ve 10 metre yüksekliğindeki binada mekanların çoğu ikinci katta (yerden 3,7 m yükseklikte) toplanmış. Betonarme yapı, önemli ölçüde su basıncına dayanabilen düz beton levhalardan ve dairesel kolonlardan oluşuyor. Mahremiyeti sağlamak ve kalabalık mahalleden boğuk gürültüyü önlemek için, binanın üç tarafı dışarıya doğru kapatılmış. Bunun yerine mekanlar iç avluya bakarken, sadece dördüncü cephe parka bakıyor. Kuzey tarafında, birinci kat, erişimi ve trafiği kolaylaştırmak için caddeden içeriye doğru çekilmiş.

Son olarak, içerideki çeşitlendirilmiş yollar eğlenceli güzergahlar yaratmaya çalışıyor. Çatıya kadar uzanan yangın merdiveni ve geniş katmanlı çatı acil bir durumda öğrenci ve personele (200-300 kişi) kolayca ulaşılabilmesi için kullanılıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın