TOKİ’nin ünü Himalayaları aştı

TOKİ'nin, gecekondulaşmanın önlenmesi ve mevcut gecekondu alanlarının dönüştürülmesi, dar gelirlilerin kira öder gibi ev sahibi olabilmesi amacıyla uyguladığı kentsel dönüşüm projeleri Himalayaların ötesinden ilgi gördü.

Geçen yıl 19 ülkenin temasta bulunduğu TOKİ’nin son ziyaretçisi Himalaya dağlarıyla ünlü Butan Krallığı’nın İmar ve İskan Bakanı Lyonpo Yeshaley oldu.

Bakan Yeshaley, ülkelerindeki gecekondulaşmayı önlemek ve Türkiye’nin kentsel dönüşüm deneyimlerinden faydalanmak üzere TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel’den bilgi aldı. TOKİ’nin Kuzey Ankara projesinden övgüyle bahseden Yeshaley, ziyarette, binaların dikkatle planlandığını söyledi.

”Kuzey Ankara dikkatle planlanmış”
Türkiye’nin son yıllarda yıldızı parlayan bir ülke ve TOKİ’nin de başarılı bir kurum olduğu için ziyarette bulunduklarını ifade eden Lyonpo Yeshaley, TOKİ’nin tecrübelerinden faydalanmak istediklerini dile getirdi.

İdare’nin projeleri ve çalışma modeli hakkında bilgi alan Yeshaley, Esenboğa Havaalanı’ndan şehir merkezine gelirken gördüğü Kuzey Ankara Kent Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi’nden etkilendiğini ve yanındaki arkadaşlarına proje hakkında; ”Nasıl dikkatle planlamışlar. Hepsini bir araya yığmamışlar” dediğini söyledi.

Ülkelerindeki konut sorununa ilişkin en büyük endişelerinin sürdürülebilirlik olduğuna vurgu yapan konuk Bakan, TOKİ’nin konut üretiminde başarısına işaret ederek, TOKİ’nin tecrübelerinden faydalanmak istediklerini kaydetti.

TOKİ’den destek isteği
Butan İmar ve İskan Bakanı Yeshaley’in sorularını cevaplayan TOKİ Başkan Yardımcısı Mehmet Murat, toplu konut projeleri ve TOKİ’nin çalışma modeli hakkında bilgi verdi.

Murat, TOKİ’nin Hazine’den kaynak almadan kamu kurumlarının sorunlu arsa veya arazilerini kullanarak projelerini finanse ettiğini belirtti. Bu arsa veya arazilerin satılarak veya üzerinde toplu konut projeleri gerçekleştirilerek değerlendirildiğini söyleyen Murat, satıştan elde edilen gelirle projelerin finanse edildiğini dile getirdi. Murat, kaynak geliştirme projelerinin TOKİ için ayrı bir finansal kaynak olduğunu ve bu projelerden elde edilen gelirle alt gelir ve yoksul grubu konutların üretildiğini söyledi.

Bakan Yeshaley de TOKİ’nin finansman ve üretim modelinin aynısı veya benzerini ülkelerinde uygulamak istediklerini bu açıdan TOKİ’nin destek ve tecrübe paylaşımını beklediklerini vurguladı.

Etiketler

Bir yanıt yazın