TOKİ’nin Çeşme Planları Askıya Çıktı

Çeşme'de yapılması planlanan toplu konut projesiyle ilgili imar planı teklifine ilk tepki Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu'ndan geldi: İlçe turizmine büyük darbe vurur.

TOKİ’nin Çeşme’de yapmayı planladığı ancak tartışma çıkaran toplu konut projesiyle ilgili imar düzenlemesi askıya çıktı. Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü, Çeşme Reisdere’de TOKİ Başkanlığı’na ait 430 dönümlük alanın imar planlarını askıya çıkardı. 5 Temmuz’a kadar askıda kalacak 1/5 bin ölçekli ilave nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli ilave uygulama imar planı teklifine ilk tepki Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu’ndan geldi. Planlara itiraz için başvuracaklarını ve dava açacaklarını açıklayan Tütüncüoğlu, “Bu plan ile Çeşme’ye uydukent yapmanın yolu açılıyor. Toplu konut projesi ilçenin turizmine büyük darbe vurur” dedi.

Dava açacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı imar planı ile Reisdere’de TOKİ’ye ait 430 dönümlük alanın imar yoğunluğunun 0.25’den 1.25’e çıkarıldığını belirten Tütüncüoğlu, plana konu alanda bin 128 adet dairenin yapılmasının planlandığı, bu şekilde Çeşme’ye bağlı 13 bin nüfuslu bir uydukent oluşturulmak istendiğini söyledi. Çeşme’de toplu konut istemediklerini dile getiren Tütüncüoğlu, “Büyük kentlerde nasıl yasadışı işlerin yapıldığı gettolar oluşmuşsa, TOKİ projesi ile Çeşme’de de aynı sıkıntı yaşanacak. Kuşadası’nın hali ortada. Bir turizm beldesiyken betonlaştı. Davalar hala devam ediyor. Oysa Çeşme, turizmin parlayan yıldızı. Bu proje gerçekleşirse ilçemiz değer kaybeder. Bu nedenle imar planına itiraz edeceğiz. Ayrıca planların iptali için dava açacağız” dedi.

‘Başbakan da karşı’

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul’da yüksek bina istemediğini hatırlatan Tütüncüoğlu, “Başbakanımız İstanbul’un silüetinin bozulmasına karşı çıktı. Yüksek katlı binaları yapanları tarihin de, Allah’ın da affetmeyeceğini söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da geçtiğimiz günlerde İzmir’de yaptığı ziyarette Çeşme’de konut değil, iki katlı villaların yapılacağını söyledi.

Hem Başbakan’ın hem bakanın açıklamalarına rağmen bakanlık bürokratları mı bu imar planlarını değiştirmek istiyor? Biz süreci sonuna kadar takip edeceğiz. Çeşme’nin yok olmaması için gereğini yapacağız” diye konuştu.

Etiketler

Bir yanıt yazın