TOKİ Tarım Bakanlığı’nın Yeni Hizmet Binasını Tamamladı

TOKİ’nin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı için yaptırdığı hizmet binası tamamlandı. 16 katlı bina Eskişehir Yolu’nda yer alıyor.

TOKİ, okul, hastane, spor salonu ve sevgi evlerinin yanı sıra bakanlıklar ve diğer kamu kuruluşlarına hizmet binaları inşa ediyor. Bunlardan biri de Ankara’da inşası tamamlanan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yeni binası.

Eskişehir yolu 9. kilometredeki Lodumlu mevkiindeki hizmet binası, bakanlığın dağınık halde bulunan birimlerini tek çatı altında toplamak amacıyla inşa edildi.

Yeni Binaya Yeni Tabela
61. Hükümet döneminde Bakanlıkların isimleri ve görev alanlarında değişikliklere gidildiği için adı değişen Bakanlıklardan biri olan “Tarım ve Köyişleri Bakanlığı” bundan böyle “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı” olarak faaliyetlerine devam edecek. Yenilik tabela değişikliği ile başladı. Tarım Bakanlığı’nın Eskişehir yolundaki yeni binasına, “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı” tabelası asıldı.

Proje 23 Kattan 16 Kata İndirildi
Bakanlığın yeni hizmet binasının yapımı için TOKİ ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı arasında 2007 yılında protokol imzalandı. İnşaatın temeli ise 2008 yılında atıldı. İhaleyi kazanan Sigma İnşaat’ın Çankaya Belediyesi’ne ruhsat için başvurduğu aşamada, ”uçuş güvenliği” sorunu gündeme geldi ve Genelkurmay Başkanlığı’ndan görüş alınarak, 916 kot (deniz seviyesinden yükseklik) üzerindeki yükseklik nedeniyle binaya uçuş güvenliği açısından ruhsat verilemeyeceği bildirildi ve yüzde 17 seviyesine gelen inşaat çalışmaları durduruldu. Daha sonra yapılan görüşmelerde, 939 kot yüksekliğine göre inşaatın tamamlanması konusunda görüş birliğine varıldı. Yaklaşık 70 milyon liraya mal olan yatırımın atıl kalmaması için yeni geliştirilen projede bina, 23 kattan 16 kata indirildi. 7 Aralık 2009’da yeni bir ihale yapılarak inşaat çalışmaları 1,5 yıllık gecikmenin ardından tekrar başladı. Yer teslimi ise 4 Ocak 2010’da gerçekleştirildi. İhaleyi kazanan Uzunlar İnşaat, 473 günde inşaatı tamamladı.

16 Katlı Hizmet Binası
2 kat bodrum, 1 zemin ve 16 kattan oluşan ana bina toplam 42 bin 668 metrekare kullanım alanına sahip. Toplam arsa alanı ise 118 bin 473 metrekare. Bina ile birlikte çalışanlar için sosyal tesisler de yapıldı. 3 bin 973 metrekare alan üzerinde sosyal tesis binası ise 1 bodrum ve zemin kattan oluşuyor.

Peyzaj alanı ise 547 araçlık açık, 65 araçlık kapalı otopark, 39 bin 630 metrekare yeşil alandan oluşuyor. Ana binada ayrıca 518 kişilik konferans salonu ve 96 kişilik basın toplantı salonu bulunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın