TOKİ Arazisi Film Seti Oldu

Yarın izleyicisiyle buluşacak olan Fetih 1453 filminin bir kısmı Ataköy'de TOKİ'ye ait tarihi baruthane alanında çekildi. Alanda 14 bin 600 metrekarelik dekor inşa edildi.

Yapımcılığını Faruk Aksoy, Servet Aksoy ve Ayşe Germen’in üstlendiği film, yarın saat 14.53’te vizyona girerek izleyiciye hoş bir sürpriz de yapacak.

Tarihin en görkemli, en gurur verici olaylarının başında gelen İstanbul’un fethini en güzel görüntülerle, muhteşem prodüksiyon ve sinema anlatım diliyle izleyicisine ulaştırması düşünülen film, engelli sinema izleyicileri de dikkate alınarak, bazı illerde belirlenen sinemalarda Türkçe altyazılı olarak gösterilecek.

17 milyon dolarlık bütçenin ayrıldığı filmde, Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet’in çocukluğundan fetihlerine kadar süreç anlatılacak.

Fragmanı bile çıktığı ilk andan itibaren büyük bir ilgiyle karşılanan film için tam 3 yıl çalışıldı. Türkiye’nin yanı sıra Almanya, Hollanda, Belçika, Avusturya, Fransa, İngiltere, İsviçre, KKTC, Orta Doğu ülkeleri, Endonezya, Malezya, Rusya, Arnavutluk, Sırbistan, Bosna-Hersek, Makedonya, Kosova, Romanya, Yunanistan, Güney Kore, Tayland, Japonya ve Amerika’da gösterime girecek olan filmde, Fatih Sultan Mehmet’i Devrim Evin oynuyor.

Bugüne kadar Türk sinema tarihindeki en yüksek kopya adedi ve salon sayısıyla gösterime girecek filmin danışmanlıklarını Prof. Dr. Feridun Emecan, Doç. Dr. Hülya Tezcan, Prof. Dr. Gülgün Köroğlu ve araştırmacı-yazar Adem Saraç yaptı. ”Fetih 1453” filminin müziklerinde ise müzisyen ve orkestra şefi Benjamin Wallfisch’in imzası bulunuyor.

”Robin Hood”, ”Red Riding Hood”, ”Life İn a Day”, ”The Rite”, ”Jane Eyre”, ”Eat Pray Love”, ”Moon”, ”Agora”, ”Atonement”, ”Miss Potter”, ”V for vandetta”, ”Pride and Prejudice” ve daha birçok gişe rekorları kıran filmlerin müziklerinin orkestrasyonunu yapan Benjamin Wallfisch, ilk kez bir Türk filminin müziklerini yapacak.

Nisan 2009’da hazırlıklarına başlanan filmin ilk etabı Eylül ayında, 4 bin metrekarelik kapalı alana sahip stüdyoda çekildi. Devasa alanda, Rum Sarayı, Taht Odası, Edirne Sarayı, iç odaları gibi dekorlar inşa edilerek, filmin bazı iç mekanlarının çekimi yapıldı.

40 kişilik tasarım ve animasyon ekibi, Doğu Roma ve Edirne Sarayları’nı aslına uygun olarak 3 boyutlu hazırladı. 200 adet özel ışık sistemi kullanılan bu çekimler 4 haftada tamamlandı.

Mayıs ayında başlanan filmin 2. etabında, Ataköy’de TOKİ’ye ait tarihi baruthane alanı çekimin merkezi oldu. 25 dönüm arazi üzerindeki tarihi dokular da kullanılarak 14 bin 600 metrekarelik dekor inşa edildi. Top döküm atölyesi, pazar alanları, Cenova Limanı, kiliseler gibi mekanların hazırlanması için 7 ay çalışıldı.

Top döküm atölyesi, alanında uzman kişilerin görüşleri doğrultusunda, gerçeğe uygun bir şekilde inşa edildi. Yaklaşık 2 bin 700 metrekare alan üzerine kurulan atölyede, 14 ton eriyik kapasiteli 3 devasa potanın yanı sıra fırınlar, hurda odaları, soğutma kulesi ve körükler gibi tüm detaylar ince işçiliklerle hazırlandı. Atölye 6 ayda tamamlandı.

15 BİN YARDIMCI OYUNCU ROL ALDI
Tamamen savaş alanını yansıtan son etap, yoğun çalışmalarla 10 ayda tamamlandı. Alibeyköy’deki baraj havzasının yanındaki 100 bin metre karearazi üzerinde kurulan platoda; Fatih Sultan Mehmet’in otağı, savaş meydanı, asker çadırları, hastane çadırları, İstanbul’un surları, bataryalar, şahi top ve küçük toplar, topların bulunduğu mevkiler, asker istihkam ve yemek alanları, Medine şehir sokakları, Vatikan Sarayı Kütüphanesi, İstanbul şehir sokakları ve şehrin alınmasında önemli rol oynayan yer altı savaş tünelleri, Konstantin ve Guistiniani’nin savaş karargahları inşa edildi. Ayrıca deniz savaşı ve karadan kaydırılacak gemiler için gerçek ölçüsünde 3 adet kadırga yapıldı. 100’er metre uzunluğunda 15 ve 18 metre yüksekliğinde 8’er metre kalınlıkta 2 aşamalı şehir surları inşa edildi. Savaş alanı için 15 top bataryası 5 adet 20 metre boyunda gerçek ve işlevsel savaş kulesi, 5 adet 15 metre boyunda büyük mancınık 10 binin üzerinde çeşitli savaş malzemesi ve aksesuarı yapıldı. Toplam 15 bin yardımcı oyuncunun rol aldığı filmin son etabının çekimleri 11 haftada tamamlandı.

Etiketler

Bir yanıt yazın