TMMOB’ye ‘Operasyon’ Tamam

TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, Soma’yı denetleyemeyen AKP’nin TMMOB’ye bağlı odaları idari ve mali açıdan denetleme kararı aldığını söyledi.

Bakanlar Kurulu kararıyla yapılan işlemin hukuksuz olduğunu belirten Soğancı, konuyu yargıya taşıyacaklarını söyledi.

Türkiye Soma’ya kilitlenmişken hükümet muhalif kararları ile bilinen Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı odaların idari ve mali denetimlerini bakanlıklara bağlama adımını tamamladı. 12 odanın daha idari ve mali denetimi bakanlıklara bağlandı. Böylece TMMOB’ye bağlı toplam 24 odanın idari ve mali denetimi bakanlıklara bağlanmış oldu.

Hükümet, 7 Kasım 2013’te yayınladığı kararla Orman Mühendisleri Odası’nın idari ve mali denetimini Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na vermişti. 17 Aralık 2013 tarihinde de Çevre Mühendisleri, Elektrik Mühendisleri, Harita ve Kadastro Mühendisleri, İç Mimarlar, İnşaat Mühendisleri, Jeofizik Mühendisleri, Jeoloji Mühendisleri, Makina Mühendisleri, Mimarlar, Peyzaj Mimarları ve Şehir Plancıları Odası üzerinde idari ve mali denetim Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlandı. Son olarak dün de 12 oda ile ilgili Bakanlar Kurulu kararı çıkarıldı.

Bilgisayar Mühendisleri, Fizik Mühendisleri, Kimya Mühendisleri ile Tekstil Mühendisleri Odaları Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın; Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri ile Gemi Mühendisleri Odaları Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın; Gıda Mühendisleri ile Ziraat Mühendisleri Odaları Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın; Maden Mühendisleri, Metalurji Mühendisleri ile Petrol Mühendisleri Odaları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın; Meteoroloji Mühendisleri Odası da Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın idari ve mali denetimine bağlandı. Böylece TMMOB’ye bağlı toplam 24 odanın idari ve mali denetimi bakanlıklar arasında paylaştırılmış oldu.

TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, Soma’yı denetleyemeyen AKP’nin TMMOB’ye bağlı odaları idari ve mali açıdan denetleme kararı aldığını söyledi. Düzenlemenin TMMOB Yasası’na 1983 yılında Kanun Hükmünde Kararname ile yapılan eklemeye dayandırıldığına dikkat çeken Soğancı, oysa anayasaya göre idari ve mali denetime ilişkin kuralların yasayla belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

Soğancı, “TMMOB’ye bağlı odaların idari ve mali denetimini yapacak bakanlıkları belirlemek üzere Bakanlar Kurulu kararı alınarak usulleri ve koşulları tarifleyen yasal düzenlemeler olmadan bu yetkinin kullanılması olanaklı değildir. İdari ve mali denetimin esas ve usulleri, kuralları yasayla belirlenmeden, sadece Bakanlar Kurulu kararına dayalı olarak Bakanlıkça herhangi bir denetim yapılması anayasaya aykırıdır. Birliğimiz ve bağlı odalarımız bu çerçevede adı geçen Bakanlar Kurulu kararlarını yargıya taşıyacaktır” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın