TMMOB’dan kentsel dönüşüm eleştirisi

TMMOB Şehir Plancıları Odası Genel Başkanı Necati Uyar, ''Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi hakkında kanun tasarısı ilgili eleştiride bulundu.

TMMOB Şehir Plancıları Odası Genel Başkanı Necati Uyar, ”Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi hakkında kanun tasarısı, denetimsiz ve mühendislik hizmeti almamış yapılaşmanın engellenmesini sağlayacak düzenleme olmaktan oldukça uzaktır” görüşünü savundu.

Uyar, yaptığı yazılı açıklamada, tasarının yasalaşması sonrasında gerçekleşecek uygulamalarla kentlerin plansızlığa doğru bir adım daha sürükleneceğini ve kentsel alanda karmaşanın büyüyeceğini iddia etti.

Tasarının amaca hizmet etmekten uzak olduğunu öne süren Uyar, şunları kaydetti:

”Bu ve 2-B alanlarına ilişkin yasa tasarısı amaçları yönünden açıkça çelişmektedir. Tasarının bu haliyle yasalaşması, kent yoksullarının borçlandırılarak daha da yoksullaştırılması ve anayasal güvencelerinden yoksun bırakılması anlamına gelecektir. Tasarı, ülkemizin gerçek ihtiyacı olan kentlerin afetlere karşı duyarlı planlanmasını, denetimsiz ve mühendislik hizmeti almamış yapılaşmanın engellenmesini sağlayacak düzenleme olmaktan oldukça uzaktır.”

TMMOB Şehir Plancıları Odası tarafından hazırlanan değerlendirme raporunda da tasarı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığına tanınan yetkilerin, belediyeleri kentlerde yetkisiz bırakacağı ve görevlerini yerine getirmelerini engelleyeceği öne sürüldü.

Etiketler

Bir yanıt yazın