TMMOB İzmir’de kentsel dönüşüm kriterlerini açıkladı

TMMOB İzmir'de kentsel dönüşüm kriterlerini açıkladı.

İzmir TMMOB’dan, AKP’ye şehir planlaması konusunda uyarı niteliğinde ‘kentsel dönüşüm kriterleri hatırlatması’ geldi. Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Lokalinde TMMOB’a bağlı şubeler adına açıklama yapan İKK Sekreteri Ferdan Çiftçi, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 18 ayrı bölgede yapmayı planladığı kentsel dönüşüm planları ile Çevre ve Şehircilik Bakancılığı’nın yapmış olduğu açıklamaların bazı belirsizliklere yol açtığını ifade ederek, planlama yapılmadan önce bazı kriterlere uygun hareket etmek gerektiğini belirtti.

Ülkemizde kentsel dönüşüm deyince akıllara çoğunlukla yaşayanları yerinden etmenin geldiğini söyleyen Ferdan Çiftçi, “Kentsel dönüşüm alanları geleceği de düşünülerek planlanmalı, yenilenme ve sağlıklaştırma süreçleri şeffaf olmalı, karar süreçleri ile ilgili bilgiler ilgili toplum kesimleri ile paylaşılmalı, yerinden dönüşüm ilkesi en önemli hedef olmalı. TMMOB olarak ilkelerimiz arasında yenileme, sağlıklaştırma ve dönüşüm çalışmalarının sürdürülebilir olması ve sosyal dönüşüm projeleri ile desteklenmesi de yer almaktadır. Yenileme çalışmalarında katılımcılık esas alınarak meslek odaları, STK’lar, üniversiteler ve uzman kuruluşların görüş ve önerileri de mutlaka alınmalı, karar bu görüşler doğrultusunda verilmelidir.” Şekline odaların ortak görüşlerini aktardı. İzmir’de yapılacak kentsel dönüşümlerin bu ilkeler çerçevesinde gerçekleşmesi halinde tüm çalışmaların içinde yer alacaklarını söyleyen Ferdan Çiftçi, Bakanlar Kurulu’nda 14 aydır bekleyen İzmir Kentsel projelerinin de takipçisi olduklarını ifade etti.

İKK Sözcüsü Ferdan Çiftçi, 14 aydır bekleyen projeler için evrak eksikliği gerekçesinin kamuoyuna yansıdığını ancak, öğrendiklerine göre belediyeye herhangi bir eksik evrak belgesinin ulaşmadığını öğrendiklerini söyleyerek, iktidarın yanlı davrandığını belirtti.

Etiketler

Bir yanıt yazın