Tiflis’te Izgara Cepheli Bir Bina

Gürcistan’da bulunan Paliashvili 67 Building, T- Architects tarafından tasarlandı.


Fotoğraflar: Nikoloz Maisuradze

Paliashvili 67 Building, Tiflis’in en prestijli ve canlı semtlerinden biri olan Vake’de, Vake Park’ına yaklaşık 150 metre mesafede konumlanmış. SSCB’nin 90’lı yıllarda düşüşüyle birlikte meydana gelen ekonomik ve siyasi krizler, Tiflis’in kentsel dokusunda güçlü bir etki meydana getirmiş.

Aynı zaman diliminde kapitalizmin ortaya çıkışıyla birlikte, tasarım konularındaki politika yoksunluğu yeni paradigmalarla sonuçlanmış. Böylece, bireysellik ve simgesellik iddiasına sahip nesneler mevcut düzende yerini almaya başlamış. Bu süreçler özellikle parka yakın alanlarda etkin rol oynamış. Bir zamanlar düşük yoğunluklu olan yerleşim bölgesi, çok katlı konutları barındıran eklektik bir kolaja dönüşmüş.

T-Architects, bu proje ile var olan kaotik ve eklektik olarak gelişmiş mekâna bir düzen getirmeyi hedefledi.  Ofis, altıncı kattan sonra eğimli hale gelen modern bir ızgara cephe tasarladı.

Cephedeki eğim sayesinde, sokak seviyesinden binanın sadece altı katı algılanıyor. Girişin düzenli çözümü ile bir ritim yakalanıyor. Cephe kabaca işlenmiş gri granit levhalarla kaplanırken cam korkuluk kullanımıyla bağlamın eklektik yönü diyaloğa dahil ediliyor. Yapı, mimari çözümleriyle ve malzemelerin kullanımıyla birlikte mevcut kaotik bağlamda düzen sağlayabilmek adına bir emsal oluşturuyor.

Farklı işlevleri bünyesinde barındıran bina, 14 kattan ve 2 adet bodrum katından oluşuyor. İlk iki kat ofis ve ticari kullanım için ayrılıyor ve binanın geri kalanı konut olarak hizmet veriyor. Yeraltı katları ise yirmi arabalık bir park alanı içeriyor. 4900 m² yer üstünde ve 1000 m² yer altında olmak üzere toplam 5900 m² alan kaplıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın