Tiflis’te Benzerlerinden Farklı Bir Kahve Üretim Tesisi

Khmaladze Architects tarafından Gürcistan’ın Tiflis şehrinde projelendirilen kahve üretim tesisi ülkenin yeni kahve markası için bir üs konumunda.

Tiflis’i havalimanına bağlayan karayolu üzerinde bulunan yapı, tarlalar ve çam ağaçları ile çevrili. Tesis, kahve üretim fabrikası ve ofisler dışında iç ve dış alanda misafir ağırlama alanlarına, kahve tadımı ve küçük kahve sunumlarına da ev sahipliği yapacak şekilde projelendirilmiş.

İç bölümdeki tüm alanlar cam bölmeler sayesinde kesintisiz ve engelsiz bir şekilde tasarlanmış. Otoyoldan bakıldığında homojen, beton hacim olarak görünen bina arka tarafında çam ormanına doğru açılıyor. Binanın üst tarafında geniş yeşil çatı sayesinde çevreyle uyum sağlayan yapı avlu, teras ve çatı pencerelerindeki açıklıklar sayesinde doğal ışıkla aydınlanıyor.

Brüt beton cephe, çift eğimli geometriye sahip. Gün içinde güneşin hareketini takiben bir ışık ve gölge oyunu yaratarak görünümü değişiyor. Büyük bir ana lobi yeşil avluların arasında yer alıyor. Kahve tadım kafesine, ofis alanlarına giden merdivenler ve rampalar boyunca kahve sunum alanları ve salonlar için çok seviyeli platformlar yerleştirilmiş.

Tek yönlü nervür döşeme sistemi ile engelsiz geniş alanlar oluşturulmuş. Çelik döşeme plakaları, çelik çubuklar kullanılarak çeşitli seviyelerde çatıya asılmış.

3.680 metrekarelik yeşil çatı, çatı yalıtımına ek olarak termal bariyer görevi de görüyor. Çatının, çevredeki yabani ot ve bitkilerle birlikte bitki örtüsünü büyütmesi, çevre ile birleşerek daha az bakım gerektirmesi amaçlanmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın