The Aga Khan Visual Archive (AKVA) 120.000’den Fazla Dijital Görsel Bulunuyor

Müslüman toplumların yapılı çevrelerinden mimari ve şehircilik ile ilgili 120.000'den fazla dijital görseli kapsayan The Aga Khan Visual Archive (AKVA), Aga Khan Documentation Center ile MIT Libraries (AKDC@MIT)'in ortak bir çalışması.

MIT’teki Aga Khan İslam Mimarisi Programı’ndaki dünyanın dört bir yanından gelen akademisyenler, bursiyerler, öğrenciler ve kültür kurumları arşivdeki görselleri bağışladı. 1970’lerden günümüze kadar uzanan bu görseller, çoğu başka yerde bulunamayan, İslam dünyasındaki tarihi ve çağdaş yerleri belgeliyor.

Koleksiyon, MIT ve Harvard’da Aga Khan Program for Islamic Architecture’ın kurulması ve aynı zamanda fakülte ve öğrencilerinin araştırma ve öğretimini desteklemek için bir dokümantasyon merkezinin oluşturulmasıyla başladı. Aga Khan Programı’ndan araştırma yapmak için seyahat bursu alan öğrenciler, slaytlarını çoğaltmayı ve kopyalarını dokümantasyon merkezine bağışlamayı kabul ettiler. Profesörler ve misafir akademisyenler de çalışmalarının slaytlarını bağışladılar. Belgeleme merkezinin kütüphanecileri de zaman zaman çalışmanın kapsamını desteklemek için slayt setleri satın aldılar. Slaytlar, AKDC @ MIT tarafından üretilen dersler, kitaplar ve diğer eğitim materyalleri olarak hizmet etti ve 1990’ların sonlarında Archnet’in mevcut versiyonunun öncüsü olan Archnet Dijital Kütüphanesi’nin temelini oluşturdu.

AKVA’nın içeriğinin yalnızca küçük bir temsili şu anda Archnet’te kataloglanıyor. Bu koleksiyona ek olarak, arşivdeki diğer görseller MIT Libraries’in dijital koleksiyon sitesi Dome’da bulunabiliyor. AKDC çalışanları şu anda bu arşivden Archnet’teki malzemeye daha fazla materyal eklemek için çalışıyor.

Archnet’teki tüm görüntülerde olduğu gibi, AKVA’daki materyaller araştırma veya eğitim amaçlı olarak ücretsiz olarak edinilebiliyor. Telif hakkı değişiklikleri için akdc@mit.edu email adresinden Aga Khan Documentation Center ile irtibata geçilmesi gerekiyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın