THBB Mimarlık Ödülleri’nin 2016 Yılı Kazananı Uygur Mimarlık Oldu

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB)'nin bu yıl Arkitera Mimarlık Merkezi iş birliği ile düzenlediği THBB Mimarlık Ödülleri'nin ödül töreni ve sergi açılışı dün akşam yapıldı.

THBB’nin, betonun doğru kullanımını özendirmek, mimari üretim sürecinde betonu tercih edilen bir malzeme olarak öne çıkarmak ve bu çerçevede nitelikli yapı örneklerini ödüllendirmek amacıyla dördüncü kez düzenlediği ödüller bu yıl üç aşamalı bir değerlendirme süreci sonunda belirlendi. Ömer Selçuk Baz, Hayriye Sözen ve Hüseyin Bütüner’den oluşan jüri ilk aşamada, ödüle başvuran 57 projeden 19 projenin seçildiği bir ön seçim listesi oluşturdu. İkinci aşamada ön seçim listesinden 6 finalist proje seçildi ve üçüncü aşamada ise finalist yapılar, müellifleriyle birlikte gezilerek değerlendirildi. Tüm bu titiz çalışmanın sonucunda Uygur Mimarlık tasarımı Güngören Tozkoparan Ortaokulu ödüle layık görüldü.

Dün akşam, FMV Özel Işık Okulları Muvaffak Benderli Salonu’nda yapılan ödül töreni, THBB Başkanı Yavuz Işık’ın konuşmasıyla başladı. Ardından, jüri adına konuşan Ömer Selçuk Baz, değerlendirme sürecine dair jürinin izlenimlerini paylaştı. Yapıların hikayelerini müelliflerden dinlemenin, yerinde görerek incelemenin öğretici ve anlamlı bir süreç olduğunu söyleyen Baz, kağıt üzerindeki projeyle yerinde görülen projenin çok farklı olduğunu belirtti. Değerlendirme sürecinde müelliflerden dinledikleri yapı hikayelerinin, projelerin zorlu koşullarda inşa edildiğini gösterdiğini söyleyen Baz, “Bu coğrafyada mimarlık yapmanın ne kadar zor olabileceğini bir kez daha gördük” dedi.

Konuşmaların ardından ödül töreninde önce finale kalan 5 yapının müelliflerine plaketleri takdim edildi. Ardından, ödüle layık görülen Güngören Tozkoparan Ortaokulu’nun müellifleri Semra Uygur ve Özcan Uygur’a ödül verildi. Ödül töreninin ardından, ön seçim listesindeki 19 projenin yer aldığı serginin açılışı yapıldı. Sergi, 14 Ocak’a kadar Galeri Işık Teşvikiye’de görülebilir.

Jürinin değerlendirme raporunu dosyalar kısmından indirebilirsiniz.

Etiketler

1 Yorum

  • azmi-acikdil says:

    , jüri adına konuşan Ömer Selçuk Baz, “kağıt üzerindeki projeyle yerinde görülen projenin çok farklı olduğunu belirtti…”
    Gerçek bu. Görsellere aldanıp değerlendirilen projelerden nelerin üretildiğini veya uygulanmayan projeleri buna bağlayabiliriz. (Yapacak bir şey de yok)
    Oysa, ödül kazanan Uygur Mimarlık ekibi için bunu söyleyemeyiz. Elle çizilen proje eğitiminden, böyle bir rahleyi tedrisatdan geçmiştir. Bu eğitim ile üretilen projelerde çizilen ie yerinde uygulanan arasında fark yoktur.
    Ancak Selçuk Baz’ın sözü genelleştirmesi; ödüle layık görülen yapı çıplak yani içi dışı gözüken bir bina olmasının projede algılanamamış olmasından söylenmiş ve genellemeye alınmış olabilir.
    Başta Semra ve Özcan Uygur ve Uygur Mimarlık ekibini tebrik ederim.

Bir yanıt yazın