Tezcan Candan: “5 Kapı Başkentin Mimari Yapısına Uygun Değil”

Ankara'nın 5 girişi olan Eskişehir, Esenboga, Samsun, Konya ve İstanbul yollarına planladığı kapıların yapımı sürüyor. Mimarlar Odası Genel Sekreteri Tezcan Candan, "Bunlar Gökçek'in rant kapısı" dedi.

Gökçek’in, Ankara’nın sembolleri arasında yer alacağını söylediği, trafiği aksatan 5 kapı projesi ile ilgili Mimarlar Odası Genel Sekreteri Tezcan Candan, kapıların yapımı için plan değişikliği yapıldığını belirtti.

‘Kent kimliğine uygun değil’
Candan, Ankara’nın sembolü olarak sunulan mimarilerin Selçuklu ve Osmanlı Mimarisine benzer yapılar olduğunu ve bu ideolojik mesajı iyi okumak gerektiğini söyledi. Gökçek’in, Cumhuriyet’ in sembolü olan Ankara’nın kent kimliğini yok ettiğini söyleyen Candan, bu 5 kapının Başkent’in mimari yapısına ve kent kimliğine uygun olmadığını dile getirdi.

‘Kültürsüzlüğün sembolü’
Gökçek’in kent ve planlama nosyonundan mahrum bir Belediye Başkanı olduğunu belirten Candan şunları söyledi: “Bir başkanın kent girişine kapı yapmaya çalışması ancak o başkanın bilgisizliğinin ve kültürsüzlüğünün sembolüdür.

Modern bir kentin kapısı olur mu, tartışmak gerekir. Diyarbakır’da eski kent merkezden içeriğe girdiğinizde Mardin kapı vardır, o kendi ölçeğinde küçüktür ve o kente girişler kapılarla ifade edilmiştir. Şimdi Ankara 5 milyonu aşmış bir kent ve sürekli planlar değişiyor, sürekli imar planlarıyla genişliyor ve siz kapıyı bu kentin neresine yapacaksınız?” ANKARA Konya Yolu’nda yapılan kapı çalışmaları trafiği de alt üst ediyor.

Konya Yolu’nda trafik aksıyor
Konya Yolu’ndan Gölbaşı istikametine giden yolun bir kısmı şeride alınınca çalışmalardan dolayı trafik durma noktasına geliyor. Hem Gölbaşı hem de Kızılay yönüne uzun araç kuyrukları oluşuyor. Sürücüler tepki gösterirken, yapım çalışmaları trafiğin en yoğun olduğu zamanlarda da hızla devam ediyor.

‘İhaleyi alana bakmalı’
Modern kentin canlı organizma gibi sürekli kendi içine büyüdüğünü söyleyen Candan, Ankara’nın gelişimine bakıldığında, o kapıların kentin büyümesiyle birlikte içeride kalacağını dile getirdi.

Candan, böylesi bir durumda da Gökçek’in yaptığı projeden çok o projenin maliyetini ve kimlere yaptırdığının araştırılması gerektiğini dile getirdi.

Tezcan Candan; “Belki seçimi kaybedecek, ben bunun bir hayali projeden çok, son dakikada devreye sokulan bir rant projesi olduğunu düşünüyorum. Her birinin maliyetine, ihalelerine ve kimlere verildiğine bakmak lazım” dedi.

‘Yavaş’a sansür için vinç kiraladılar’
AKP’NİN Beypazarı Seçim Bürosu açılışına katılan Melih Gökçek’in konuşma yaptığı seçim otobüsünün arkasında bulunan CHP Adayı Mansur Yavaş’ın posteri, kiralık vinçle 2 saat süreyle kapatıldı. Yavaş’ın Hanlarönü Meydanı’ndaki posterini gizlemek için kiralanan vinç, konuşması boyunca Melih Gökçek’in posterini asılı tuttu. Hürriyetin haberine göre olayın ardından CHP Beypazarı İlçe Başkanı Ali Uysal, ilçe içinde izinli olarak Mansur Yavaş’ın posterlerini astıklarını dile getirerek, Gökçek’in tutumunu eleştirdi. Gökçek’in mitingi sırasında Yavaş’ın posterini kamufle etmesinin yasal olmadığını belirten Uysal, “Yüksek Seçim Kurulu’na gerekli itirazlarda bulunacağız” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın