Ters Tuğla Kemerli Bir Çocuk Merkezi

Adam Khan Architects tarafından tasarlanan, Londra'nın King's Cross yakınındaki Central Somers Town çocuk topluluğu merkezinin cephesini ters tuğla kemerler süslüyor.

Proje, 1970’lerde kurulan ve daha önce arazide inşa edilen ve bir dizi ahşap yapıyı işgal eden bir çocuk oyun projesi Plot 10’u kapsıyor.

Tasarım, Adam Khan Architects tarafından uyumlu kemerli motiflerle tamamlanan bir apartman bloğunun bitişiğinde yer alıyor.

Adam Khan Architects, DSDHA tarafından geliştirilen Central Somers Town master planının bir parçası olarak yapıları tasarlamakla görevlendirilmiş. Amaç, Londra’nın en yoksul bölgelerinden biri için sosyal tesisler ve barınma mekanları sağlamak olmuş.

Her iki yapı da Londra tuğlası, betonu ve kırmızı metal işçiliğiyle tamamlanmış ve çeşitli referansları çağrıştıracak şekilde seçilen kemerli formlarla canlandırılmış.

Adam Khan, “Farklı geçmişlere sahip insanlar tarafından yorumlanmaya açık olan mimariyi seviyoruz.”

Adam Khan Architects, çocuk merkezinin mahremiyetini sağlamak için binayı tuğla duvarlarla sarılmış iki açık oyun alanı arasına sıkıştırmış. Merkezin doğrudan sokağa baktığı yerde çocukların çalışmalarını sergileme fırsatı sağlayan bir dizi kemerli “mağaza önü” penceresi yerleştirilmiş.

“Açıklıklardan oluşan hiyerarşi sıkı koruma ve mahremiyet taleplerini karşılarken, aynı zamanda karşılama ve canlılık yansıtıyor.”

İç mekanda, Plot 10’un tarihini karakterize eden “yaratıcı doğaçlama” organizasyonla yapılan keşif amaçlı atölye çalışmaları yoluyla geliştirilen, çeşitli ölçeklerde “serbest biçimli oyun” için çift yükseklikte bir alan sağladı.

Yapının köşesinde tuvalet bloğunun üzerinde, aşağıdaki oyun alanlarına bakan daha özel, camlı bir oda yer alıyor. Çatıda, ters çevrilmiş tuğla kemerlerden oluşan bir taç, oyun alanını çevreliyor ve parapet çerçevesi çevrenin manzarasını kullanıcılara sunuyor.

Bitişikteki konut bloğunda 10 adet sosyal amaçlı kiralık daire bulunuyor. Her biri gün ışığı alan koridorları, geniş pencereleri ve balkonlarıyla üç yönlü.

Çocuk merkezinin kemerli motifleri, kemerli bir girişte ve apartman bloğunun sokağa bakan beton gölgesinin hafif dalga benzeri formunda zarif bir şekilde yansıtılmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın